to o ile się orientuję to rodzaj napędu - to szkło występuje w wersji z napędem DC albo USM
Wersja do druku
Witam!
Ostatnio cena na 5D zrobiła się przyjazna i wielu użytkowników zastanawia się nad zakupem. Jako że posiadam w użytkowaniu zarówno 5D jak i 20D co jakiś czas otrzymuję prośbę o jakieś porównawcze sample. W niniejszym poście postaram się tym prośbom zadość uczynić.
Nie jest to oczywiście wątek galeriowy, więc proszę o niekomentowanie kadrów i innych detali.
Przeważnie użytkownicy są zainteresowani maksymalnym otwarciem przysłony (w tym przypadku f/2.8 ) dla by uzyskać ciekawy bokeh, co też uczyniłem. Dodatkowo postanowiłem oszczędzić bateryjek i tablic, a ustawić się w bardziej naturalnym środowisku.
Zdjęcia wykonałem ze statywu ustawionego w przypadku obiektywu EF 24-70mm f/2.8 L USM jakieś 1,5 metra przed bukietem w cetrum kadru, a w przypadku EF 70-200mm f/2,8 L IS USM około 2,5 metra. Obróbka w ACR ograniczona do zdjęcia zaczernienia i ustawienia jednej temperatury, w PS zeskalowanie i usm 50, 0,3, 0.
Zdjęcia rozpocząlem od 24mm na 5D:
Ta sama ogniskowa na 20D skutkuje ekwiwalentem ok. 40mm
W przypadku 5D 40mm wygląda tak
Następnie ustawiłem ogniskową 40mm na 20D co skutkuje ekwiwalentem ok70mm
75mm na 5D wygląda tak
Ogniskowa 75mm na cropie skutkuje ekwiwalentem 120mm i wygląda tak
Podczas gdy przy 125mm na 5D to samo ujęcie
125mm na 20D ekwiwalentuje pozorną ogniskową 200mm
Te same 200mm na 5D
I na końcu 200mm na 20D, pozorna ogniskowa 320mm
Mówiąc "pozorna" nie popełniam nadużycia, bo jak widać na załączonych samplach jest to wycinek obrazu z FF.
Marketingowcy wykonali świetną robotę promując lustrzanki cropowe z hasłem "x1.6 ogniskowej", bo 0.38 matrycy FF nie brzmi już tak nośnie.
Podsumowywując: urządzenia się różnią w pracy z tymi samymi obiektywami. Tam gdzie liczy się ostrość (w fotografii produktów na przykład) mają swoje zalety i sam używam 20D na codzień. Ceny obiektywów do niepełnej klatki są niższe, a pliki mniejsze. Plastyka obrazu natomiast przy tych samych kadrach w cropie jest bliższa temu co można uzyskać przy domknięciu ff do 5.6 i tu pełna klatka pokazuje, że do zdjęć artystycznych jest bardziej predystynowana.
P.S. Zdając sobie sprawę z niedoskonałości przedstawionych wyżej zdjęć prosiłbym komentujących będących w posiadaniu obydwu rodzajów body o wklejanie podobnych porównań. Bardzo wielu użytkowników szuka tego i rzadko znajduje. Rozumiem to doskonale, bowiem rok temu miałem podobne dylematy.
Zastanawia mnie dlaczego bokeh daje spora roznice (inny ksztalt swiatel w tle) - widac to dokladnie np. na 125/20D i 200/5D (rozumiem iz inna glebia / ogniskowa szkla - czy zatem to ten powod)
Kurde swietne porownanie. A mozesz zrobic jeszcze test np dla 70mm(ekw.) w taki sposob aby np na 20D dac 70mm (ekw.) i f2.8 , a nastepnie 5D dobrac tak przyslone przy 70mm aby uzyskac podobny bokeh?? Ciekawi mnie czy np maja 50 1.4 uzyskam taka sama plastyke na 40D co Ty np 70-200 f2.8 przy 85mm??
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No tak. Plastyka to nic innego jak GO.
czyli wyglada, ze crop zoomuje?
Optyka działa tak samo, tylko wielkość matrycy skutkuje wycinkiem. Ogniskowa się nie zmienia, a ekwiwalent to tylko crop, a nie jej zwiększenie.
Brakuje w tym porownaniu ...swiatla . w outdoorowych warunkach FF bije na glowe cropa (tutaj 30d) KOLORAMI - i tu upatruje najwiesza przewage FF
Obydwa zdjecia 10s po sobie. szklo 35L na 1,4 RAW wywolany tak samo.