lampa niededykowana i canon 400d
Ratunku!
Jestem szczęśliwą posiadaczką canona 400d i lampy amity 820AZ. Lampa oczywiście nie jest "lampą do canonka", ale ma w pełni obrotową głowicę, zoom i możliwość regulacji kąta rozbłysku. Jest nawet na tyle sprytna, że pokazuje jakiej przysłony użyć ;). Szkoda mi jej trochę, żeby tak leżąc w szafie marnowała się... (używałam jej do zenita dawno dawno temu).
Znajomy zakomunikował mi, że używając jej do 400d mogę spalić aparat. Czy to naprawdę takie groźne(nie spalenie, tylko uzyanie jej)?
Będę wdzięczna za wszelkie komentarze i sugestie... :confused:
400D a stara lampa błyskowa.
Dorwałem jakieś starocie Nantional'a. Jest kabelek - podłączyłem go pod masę
i środkowy styk stopki i nie działa. Czy w E-TTL jakoś inaczej jest
wyzwalany błysk?
Lampa błyskowa Crown 816A do EOS 450D
witam wszystkich serdecznie. chcac wykorzystac w pełni potencjał mojej lustrzanki EOS 450D chciałbym zacząc korzystać z zewnętrzej lampy błyskowej. ceny modeli speed lite poki co odstraszaja wiec wpadlem na pomysl zeby wykorzystac lampkę ze starej poczciwej analogowej Praktiki. To co udało mi się wygrzebać to lampa Crown 816A z dopiskiem automatic computerized electronic flash :) (bardzo złozona nazwa) lampa jest zasilana 4 plauszkami AA. jedyne to obawiam się trochę podłączyc to cudo do eosa. czy mozna zastosowac ta lampe w moim aparacie? a moze potrzebna jest do tego jakas przejsciowka. prosze o porade
Stare lampy błyskowe a współczesne DSLR
Witam.
Posiadam w domu dwie lampy błyskowe, które "współpracowały" z Zenitem TTL oraz później z jakimś aparatem posiadającym stopkę (analog).
1) Hanimex CX 418 (mimo iż ma stopkę, to posiada kabelek synchro - pasował do Zenita; pomiar światła przez szybkę z przodu + przełącznik M/A)
2) noname z obrotową głowicą i zoomem, ze stopką na kablu i 1 bolcem
O ile druga z lamp jest wątpliwej (plastikowej, mocno) jakości, o tyle Hanimex nie wygląda na taki całkowity bezużyteczny złom.
Moje pytanie brzmi - czy podłączenie którejkolwiek z nich, ewentualnie tylko Hanimeksa jest bezpieczne dla Canona 40D?
W instrukcji czytałem, że nie należy podpinać pod złącze synchro lamp wymagających więcej niż "250V". Hanimex zasilany jest 4xAA, ale to pewnie nie o to chodzi i dotyczy lamp studyjnych.
Udało mi się znaleźć zdjęcie Hanimex CX418.
Jak sądzicie?