Dziki są fajne, :-D
Wersja do druku
Dziki są fajne, :-D
formaty nietypowe ale wydaje mi się że tak jest lepiej:
10.głowienka
11.krzyżówki
12.
jakość może nie zachwyca, ale jak na razie nie dorobiłem się długiej ogniskowej i trzeba było cropować:oops:
Hubertus co się dzieje z ostrością? Na portretach ostrość masz złapaną przed noskiem (zamiast na oku) - co widać na sweterku.
to jakieś nieporozumienie:-?
ostrość była złapana idealnie na oczko
dla pewności podrzucę cropa
przy tak małej GO i zmniejszeniu zdjęcia może faktycznie tak to wygląda
wrzucam tymczasowo crop 100%:
dla mnie jest ostro tam gdzie byc powinno:mrgreen:
7 i 8 brak ostrosci :(
Jestes lesnikiem , to wiesz jak mozna zwabic zwierzyne i wtedy mozna fajna fotke zrobic :) nawet obiektywem 50mm :)
p.s. popracuj nad obrobka , bo mysle ze w tym tkwi wina tej ostrosci na portretach :)
Wiem,obróbka nie jest u mnie najlepsza...
może ktoś by mi doradził co zrobić by było lepiej?
Jakieś konkretne rady proszę:mrgreen:
Poza tym muszę skalibrować monitor bo mam przekłamania kolorów:(
Wabienie to nie taka prosta sprawa...
sarnę trudno zwabić o każdej porze roku, ale z racji tego że są raczej osiadłe i trzymają się swojego miejsca, można spróbować zasiadki!
Sarny mają bardzo wyczulone zmysły, jednak ich wzrok ma jedną wadę:
jeśli obiekt się nie porusza-przestają go dostrzegać, ale wystarczy lekkie poruszenie i sarny się płoszą!
Są bardzo ciekawskie i czasem same podchodzą bliżej by sprawdzić co się tam przed nimi kryje!
Bardzo ważne by nie robić czatowni w ich ostojach i przesmykach którymi się przemieszczają!!! Dla ich i własnego bezpieczeństwa
Zwierzęta np dziki w trakcie nagłej ucieczki mogą nas wtedy stratować nie widząc czatowni..
Z wabikiem na lisa też trzeba uważać... jeśli nie zrobi się tego umiejętnie, wtedy lis nie przyjdzie. Jeśli jednak uda się komuś zwabić go wabikiem i w ostatniej chwili go wystraszy(zapachem/hałasem itp..) to mało prawdopodobne że lis nabierze się kolejny raz!
Muszę się trochę podszkolić z lisiego wabika i wtedy spróbuje by nie zmarnować okazji!
Pozdrawiam
po zmniejszeniu zdjecia wystarczy tylko wyostrzyc :)
no i proszę, da się:-D
nie chciałem przedobrzyć z wyostrzaniem...
dzięki!
dla mnie za mały kontrast i nasycenie szczególnie w nr 12, pobaw się suwakami przy wywoływaniu raw'a i sam zobaczysz różnicę. i szkoda że masz białe niebo.