Zamieszczone przez
czestomierz
przeciez Ty nie napisales nic co byłoby niezgodne z tym co ja napisałem. Jedynie przedłużyłes okres do 24 m. ale to jest standardowy czas, podalem min. 12m poniewaz sa przypadki w ktorych jest on wlasnie skrocony. Uzywam slowa gwarancja poniewaz potocznie tak sie mowi na zobowiazania producenta wobec kupujacego, ale oczywiscie mozna tez mowic o niezgodnosci towaru z umowa co pewnie moim zdaniem jest nawet korzystniejsze.
Jezeli chodzi o Twoj punkt 4 to o relacjach miedzy firmami nie pisalem, bo chyba nie o tym mowimy.
Rowniez nie napisalem, ze do uznania "gwarancji" niezgodnosci towaru z umowa nie jest potrzebny dokument zakupu, wrecz jest potrzebny. I nie musisz miec polskiego dokumentu zakupu w Polsce jezeli reklamujesz produkt (napisales dydrymał), producent najczesciej w dolaczonym dokumencie do produktu (lista serwisów) informuje Cie o tym gdzie nalezy skladac reklamacje w okreslonym kraju. Napisalem oczywiscie wczesniej, ze jezeli takiego punktu producent nie posiada to nie jest zobowiazany przyjac reklamacje w danym kraju.
Zreszta przyznam, ze nie jestem orłem w tym temacie, swoja wiedza opieralem jedynie na tym co powiedzili znajomi prawnicy, oczywiscie nie kazdy z nich jest wszechwiedzacy. Chetnie wyslucham Ciebie jezeli rozwiniesz temat i dokladnie opiszesz jakie prawa ma kupujacy, do kogo moze sie zwracac itp. moze nawet zalozyc osobny watek, jezeli takiego jeszcze nie bylo. Pewnie Twoja wiedza w tym zakresie wyjdzie wielu osobom na dobre w tym mnie pierwszemu bo zawsze warto w takich sprawach wiedziec jakie ma sie prawa i na co zwracac uwage.