Straszna nuda, ani jakosci, ani atrakcyjnosci. Lepiej popracuj nad swiatlem zastanym i pomyslem samej klatki, niz samej okazji zrobienia fotki ;)
Wersja do druku
Straszna nuda, ani jakosci, ani atrakcyjnosci. Lepiej popracuj nad swiatlem zastanym i pomyslem samej klatki, niz samej okazji zrobienia fotki ;)
sorry że się doklejam, ale chciałbym też usłyszeć coś o tej fotce, co jest zrobione nie tak, a co OK - jeśli jest :)
http://i179.photobucket.com/albums/w320/Noel38/OLA.jpg
Płaskie światło + niedoświetlenie.
Hmm moze tym razem do konca nie bedzie to portret, ale ;-)
Swiezo po przesiadce na 40D ;-) Musialem cyknac i zobaczyc roznice ;-)
Znowu niektore lekko nie ostre ;-) Ech czekaja mnie chyba cwiczenia rak ;-)
Wbrew temu co pisal Vitez, wstawiam fotki bez obrobki w PS-ie.
tylko dwójka wydaje sie ostra, nie wiem czy to wina sprzętu czy Twoja i nie kadruj z głownym tematem w środku
Wina moja nie sprzetu ,zajmuje sie foto dopiero od miesiaca moze troszeczke dluzej. Sprzet dobry ,sprawdzony przez znajomego fotografa ;-)
ale mysle że z tych żona bedzie jak narazie najbardziej zadowolona :)
Porada na przyszłośc co do nr.4 - nie obcinaj butów jak juz robisz całą sylwetkę ;-) Jest kilka generalnych zasad:
1) cała sylwetka - buty też wchodzą w skład całości ;-)
2) kadr amerykański - czyli taki jak ze zdjęcia nr.1 tzn. od kolan
3) bez nóg - coś jak nr. 3
4) popiersie
5) headshot - tutaj jeżeli masz naprawdę ciasny kadr to możesz ściąc górę głowy ale nigdy, przenigdy nie ścinaj czoła!
Jak już powiedziano wcześniej nie umieszczaj obiektu głównego w centrum. Poczytaj sobie o liniach złotego podziału i mocnych punktach obrazu :-)
No i powodzenia w foceniu pięknej żony :-D
Z tych ostatnich:
1. Brakuje dołu (twarz w centrum)
2. Dla mnie OK
3. Jeszcze gorzej jak w 1 (ni to portret ni sylwetka)
4. Brakuje tylko stóp (butów) i byłoby OK
staraj się podglądać mistrzów ... kopiuj najlepszych, poczytaj trochę o złotym podziale i ostrych p-tach ... twórczość własna Ci na razie średnio wychodzi ...
pozdrawiam