Dyskusja to nie obowiazek:)Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
Po prostu staram Ci sie odpowiedziec na Twoje wyrywane z kontekstu zdania i przekonac ze zeby dyskutowac trzeba jednak czytac wszystko a nie po pare wyrazow z wypowiedzi.
Wersja do druku
Dyskusja to nie obowiazek:)Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
Po prostu staram Ci sie odpowiedziec na Twoje wyrywane z kontekstu zdania i przekonac ze zeby dyskutowac trzeba jednak czytac wszystko a nie po pare wyrazow z wypowiedzi.
i od razu napisz co rozumiesz pod pojeciem "obiektyw" :evil:Cytat:
Zamieszczone przez CYNIG
Problem w tym (ale nie moj), ze ja nie mam problemow ze zrozumieniem watku i znam go dobrze ...a Ty starasz sie mi udowodnic cos innego. Moja wina, ze nie cytowalem Twoich wypowiedzi do ktorych odnosily sie moje posty.Cytat:
Zamieszczone przez CYNIG
Proponuje koniec tematu ...widze ze kazdy juz zrozumial o co chodzi...tylko na swoj sposob ;)
A czy ten rysunek nie powinien wygladac tak? Od razu widac ze katy widzenia sa rozne.
No w sumie to masz racje:)Cytat:
Zamieszczone przez Pszczola
Mysle ze dla naszych rozwazan musimy przyjac uproszczony model, sprowadzony do pojedynczej hipotetycznej soczewki:) bo jak zczniemy brnac w osrodki ogniskowania wystepujace w bardziej zlozonych konstrukcjach optycznych to juz nastapi calkowity chaos:) :)
W sumie jako technokrata zawsze wole miec zdefiniowane pojecia wyjsciowe, wiekszosc niporozumien bierze sie wlasnie z odmiennego ich rozumienia
no wlasnie z takiego samego zalozenia wyszedlem (dla przypomnienia dyskutujemy bad odwzorowaniem perspektywy na zdjeciu). Ale zobaczymy jaki schemat przygotuje kavoo.Cytat:
Zamieszczone przez gonzo44
Moze jednak dowiem sie czegos nowego - czlowiek sie uczy cale zycie:)
Gonzo:
Ależ nie masz racji z tym rysunkiem. :)
Z obiektywu kryjącego pełną klatkę pada ZAWSZE tyle światła, by starczało na 24x36 i jeszcze troszkę. A crop "wycina" z niego tylko kawałek.
To nei ejst tak, że po podłączeniu do cyfry obiektyw zbiera mniej -> to matryca mniej zbiera.
dokladnie!Cytat:
Zamieszczone przez adamek
kavoo i ja 8) juz o tym pisalismy ...ale koledzy maja nadal na ten temat inna teorie :roll:
No nieeee Gonzo z Twojego rysunku wynika ze to w soczewce zmienia sie kat widzenia w zaleznosci od tego na jaka klatke rzuca. A przeciez kat widzenia soczewki jest zawsze taki sam. Wymiary plaszczyzny na ktora sie rzuca obraz nie są istotne. Co za roznica czy to film 35mm czy material o wymiarach kartki A4.
[Edit]
Oooo adamek napisal to samo.
A tak nie jest??Cytat:
Zamieszczone przez tpop
Jak wezmiesz hipotetyczna matryce wielkosci punktu (sic!), to kat widzenia bedzie zero. Jak chcesz miec 90 stopni to matryca ma taka wielkosc zeby promienie wpadajace do obiektywu pod katem 90 stopni trafialy na brzeg matrycy itd...
Czyli kat widzenia zmienia sie w zaleznosci od wielkosci klatki!