Roger, a widzialeś jak sakramencko szumi D200?? Co mi z tego, że trafia jak foty są zalane morą i cyfrowym szumem. Mam surówki ze slubu zrobione tą wspaniałą D200, mogę Ci podesłac
Wersja do druku
Ale przcież 5D to amatorska puszka nie projektowana do reporterki. I to że się nie sprawdza w reporterce to nic dziwnego.
Tym, którym nagle spodobał się D3 jedyne co można poradzić to jak najszybszą przesiadkę, bo tego marudzenia już na prawdę zaczyna być za dużo.
mialem analogowa 3 tak sie sklada i tam AF mozna porownywac do 1 cyfrowych raczej.
Mialem rowniez okazje zobaczyc w dzialaniu AF w D200 w nocnych bardzo trudnych warunkach na miescie i porownac do 5tki. Po prostu ja musialem wyczyniac jakies alpejskie kombinacje zeby zlapac ostrosc tam gdzie nikon robil to od strzala. W nastepcy D300 jest jeszcze bardziej ponoc poprawiony system AF. Czy Wam jest tak naprawde trudno przelknac fakt, ze Canon w segmencie pol profi, ze juz nie wspmne o amatorskim daleko szukajac nieszczesny 350D totalnie olewa swoich klientow?
Matryce i obraz w Canonie bez zarzutu ale system AF to bardzo nisko oceniam. Nastal czas kiedy konkurencja pokazala jak naprawde moze dzialac dobrze zaprojektowany sensor AF i na dodatek pokazal rowniez wreszcie lepsza matryce. Dla mnie osobiscie malo rzeczy ma takie znaczenie jak jakosc obrazu i systemu AF. Zaliczam sie rowniez do osob, ktorym do szczescia absolutnie nie jest potrzebne 16 i wiecej Mpix. 5D spelnia tylko jedna kryterium, wszystkie cropy nie spaleniaja dla mnie zadnego moze poza najnowszym MKIII i dopiero pelnoklatkowe 1 Canona mozna uwazac za dobre. Cena na nie jest niestety zlodziejska. Tak to wyglada mniej wiecej :)
Rogeros: wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. kup sobie to d300 nikona i poczujesz się lepiej. Choć z drugiej strony w Twojej stopce piszesz:
"Jestem fotografem a nie onanistą sprzętowym... "
mam wątpliwości zarówno do pierwszego, jak i do drugiego :-)
Jak gdyby w swoich wypowiedziach mieszasz dwie sprawy. Precyzję i czułość AF.
Co do 5D, to czułość centralnego punktu jest mniejsza niż w D70 (z jasnymi szkłami). Takie mam odczucie.
Co do precyzji to do centralnego punktu w 5D nie mam żadnych zastrzeżeń.
Boczne punkty w 5D przestałem używać w dwa dni po jego zakupie.
Obecnie nie mam zadnego obiektywu z AF. Fotografuję przede wszystkim dzieci.
Dla zainteresowanych a propos SZUMÓW, podsylam jeszcze ten link:
http://forums.dpreview.com/forums/re...07558#23507558
Jesli mozna cos zasugerowac Szanownemu Towarzystwu:oops:
Ten watek ma w tytule cos o "szumach", a tu juz trzecia strona p......a o AF.:confused:
Pozniej jakis nowy, niezorientowany uzytkownik forum zada pytanie wlasnie o AF i zostanie brutalnie skierowany do funkcji przeszukiwania forum. A tam nawet jesli cos znajdzie to moze byc skonsternowany, ze w watku "szumowym" tresc jest totalnie nieadekwatna do jego tytulu.
Tak tylko do lba mi przyszlo.....:roll:
mozna sie ubawic czytajac ten watek :-) nie tak dawno posiadacze piatek byli w 7 niebie a teraz nagle cos sie odmienilo hehe mam wrazenie ze te wszystkie ahy i ehy to snobizm... piszecie o tym jakie to D200 jest super i WOW a ja powiem tak pracuje bo jestem zmuszony pracowac na Nikonach i to m.in. d200 ale to wszystko sklonilo mnie do uzywania prwyatnie sprzetu marki Canon :-)) d200 to dla mnie zwykla pucha i naprawde z czystym sumieniem nie oddalbym moja 30ke za ten model... jak komus sie znudzil system Canon to niech sobie zmienia system do woli, ja bym pakowal sie w Sony bo ten producent dostarczy z pewnoscia wiecej wrazen i adrealinki ;-)