-
Zapomniałem :oops:
Heh... na początku zaznaczę, że delikatnie śmieszą mnie określenia typu "obiektyw do reporterki" albo "obiektyw do portretu" ale dobra, niech będzie. Więc:
portrety 70-200/2.8 is
reporterka 24-70 (nie przekonuje mnie 24-105 bo jest ciemny chyba, że macie inne zdanie)
Wszystko zamyka się w ślubie oraz koncercie i przyrodzie
Do makro mam swoje patenty :mrgreen:
Jedyne o co się boję to to, że trafię na jakieś lipne egzemplarze...(tą chorobą zaraziłem się na tym forum:evil: )
-
chyba bardziej chodziło o to czy to szkła na uzytek rodzinny, czy może bedziesz zarabial nimi pieniadze (np sluby, komunie itp)
do rodzinkowego wybiore 24-105 bo obecnego tamrona i tak przymykam do 4.5-5.6 zeby miec odpowiednia GO
byc moze do slubów lepsze bedzie jasniejsze szklo;
co do portretów to na apsc sa alternatywy typu 85 f1.8 które równie dobrze sprawuje sie na FF (~1400pln)
jesli weźmiesz to pod uwagę to moze sie okazac ze nie bedzie potrzebny zoom 70-200... choc z drugiej strony piszesz o koncertach...
życie to sztuka wyboru
ja stosuje prostą metode: zarabiasz foceniem=brak kompromisów sprzetowych
nie zarabiasz a jedynie sie pasjonujesz/masz hobby = w zależności od gnuśności i portfela - albo kombinujesz i idziesz w tansze rzeczy a jak portfel pozwala to powyzsze jest zbedne :D
-
a jak wyglada porownanie tych aparatow ktory jest lepszy:
Canon A630, A640, A650IS, A710IS, A7210 IS, SX 100IS
ROZPIETOSC PARAMETRO MOZE TROCHE DUZA ALE DO TYLU UDALO MI SIE ZAWEZYC KRAG POSZUKIWAN
dodam ze seria A 6.. ma lekka przewage gdyz ma ruchomy LCD
a jak z pozostalymi parametreami ktory wypada lepiej?