Tulipana na kita nie warto bo kit kręci mordką. Ale na kita istnieją gumowe osłony.
Wersja do druku
Tulipana na kita nie warto bo kit kręci mordką. Ale na kita istnieją gumowe osłony.
Dokładnie kup sobie gumową osłonę (znajdziesz na allegro ) którą wkręca się tak jak filtr i można ją "składać" na obiektyw. Proste i tanie rozwiązanie :)
Model osłony do KIT-a to EW-60C. Sam używam takiej samej (co prawda nie z KIT-em ale zakres ogniskowych się zgadza) i uważam ją za dodatek przydatny. Chroni przeb bocznym rozbłyskami i odbiciami promieni.
jak powiedział kiedyś shrek: no to nie było miłe. ;)
poza tym skąd te ceny?
też mam osłonę do kita, oryginał EW-60C, dałem za nią chyba 45 zł ze dwa lata temu, chwalę ją sobie, jak każdą osłonę na wszystkich moich szkłach (nie wyobrażam sobie używania obiektywu bez osłony - bez filtra tak, ale bez osłony - nie) i polecam.
no i patrzę na allegro - oryginał Canona: 65 zł FV czyli faktyczny koszt 43 zł, i do tego zatrzęsienie zamienników już od 29 zł (a tu naprawdę zamiennik raczej spoko wystarczy) - więc o sssooo chodzi?? :shock:
Do kita to polecam zamiennik - nie warto w niego inwestować... może się okazać że koszt filtrów, osłonek i dekielków przekroczy wartość obiektywu. ;)
86 PLN za ten kawalek plastiku to rzewczywiscie zabawne i chyba rekord swiata, bo przelicza sie na 39 USD. Niewiele wiecej i calego kita mozna nabyc. Nawet ~$21 ktore zwykle sie ceni to za duzo. Jestem dumnym legalnym wlascicielem tego urzadzenia. Pomaga krecic ostroscia manualnie bez paluchowania szkla (jezeli ktos sie zdecyduje na taki krok, bo pierscien jest bardzo cienki i kat obrotu wyjatkowo ciasny w kicie wiec trzeba miec raczej pewny uchwyt).