ok, ok... the end. dzięki za opinie ;)
Wersja do druku
ok, ok... the end. dzięki za opinie ;)
Czy obiektyw Tamrona 18-200 przekazuje wszystkie informacje do pracy w TTL II ? Czy moze jest gdzies jakis link na ten temat ?
Nie przekazuja info o odleglosci. Sigma w swoich broszurach cos tam wspomina o tej informacji dla puszek nikona, ale Canon ma swoj system stosunkowo nowy, wiec sigma pewnie jeszcze nie porozgryzala co i jak.
W praktyce nie ma roznicy czy jest info czy nie... System zachowuje sie calkiem poprawnie i przyzwoicie.
Widac to najlepiej jak ktos w wiekszej odleglosci robi fote robi fote - sprawdzalem na wbudowanej i second curtain i sa 2 na bank:)
I wiem ze tak jest gdyz jak widzialem fotografa na weselu jednego z 350D a drugiego z 10D to w obu blyskalo dwukrotnie noi im dalej jest sie od osoby fotografujacej tym latwiej jest to zobaczyc - swiatlo tez musi miec czas aby dotrzec do oka wiec im dalej tym lepiej zauwazalne.Pozdrawiam
Nasuwa mi sie jedno, dosc naiwne ale moze ciekawe pytanie odnosnie E-TTL II.
Z tego co przeczytalem o tym systemie to w glownej mierze jego wyzszosc nad stara wersja polega na nowych algorytmach. Nigdzie nie znalazlem informacji o fizycznej zmianie systemu powiarowego (moze sie zauwazylem). Czy w zwiazku z tym nie byla by (nawet czysto teoretycznie) mozliwa zmiana softu np.w 10D tab aby obslugiwal E-TTL II? :smile:
Pozdrawiam
I to jest dobre pytanie ktore nalezalo by emailem do Wasi podeslac 8)
Teoretycznie wszystko sie da :) Pewnie gdyby robienie nowych puszek bylo mniej oplacalne to picowali by stare nowym softem :)
W praktyce puszki z e-ttl II maja nowego DIGIC'a II i chyba nie bedzie latwo z niego wykopac algorytmow i wrzucic do 10D czy trzysetek. Nawet odblokowanie wszystkich funkcji jest problematyczne, mimo ze servo dziala w trybie sportowym to do tej pory nie ma go bez kombinacji w innych trybach.
Wracajac do ettl II.
Czy sugerujecie,iz nie ma sensu uzywania FEL kiedy posiada sie body z ETTLII??BO ja patrzac jak to dziala smie stwierdzic iz z FEL jest znacznie lepiej niz bez niego.
Polozylem czarna teczke na kanapie(bezowej)zablokowalem blysk na nia i cyk pozniej odwrotnie blysk na kanape i co widze?? ciemnosc:)-Pozniej zas bez FEL noi widze iz najlepszy rezultat jest z FEL.Wiec jak to jest niby nie mierzy tam gdzie AF a mierzy??:)
Jeszcze jedna sprawa.
Robie przymiarke do Tamrona 28-75 f2.8 i mam pytanie czy on wysyla info do bydy o odleglosci??jesli nie to jak to dziala z ETTLII??
Cytat:
Zamieszczone przez borkomar
E-TTL II to tylko automatyczny algorytm. Nie jest nieomylny. Jesli chcesz miec pewnosc ze zmierzy ci wlasnie tam gdzie chcesz - to uzyj FEL. Jesli ufasz - to nie uzywaj FELa. Jesli zauwazasz ze z FELem robi ci lepiej niz bez - to rob z FELem.
Nikt ci na sile nie bedzie wpieral "rob tak a nie inaczej" ... rob tak jak tobie pasuje.
Ja robie ogolnie bez FEL ale najwazniejsze ujecia lub te ktore zdaze spojrzec na review ze niezbyt wyszly - z FEL... nie ma sztywnej zasady co do "E-TTL II vs FEL" ... jest tylko mozg fotografa :roll: .
Co do Tamrona - nie wysyla info do body o odleglosci ostrzenia, ale nie zauwazylem by to znaczaco wplywalo na ogolna skutecznosc E-TTL II . Info o odleglosci jest uzywane tylko ostatecznie - gdy algorytm ma trudna sytuacje i probuje szukac dodatkowych wskazowek ktory element w kadrze ma naswietlac - wtedy naswietla ten na ktory zlapales ostrosc wg info o odleglosci... ale takie trudne sytuacje zdarzaja sie bardzo rzadko a i bez tego info raczej sobie poradzi.
Dobra artykuł przeczytałe i teraz mam dylemat gdyż lampy potrzebuje do zdjeć ślubnych w kościele i teraz zastanawiam się co lepsze TTL czy E-TTL? Mysle tez o tej lampie http://www.funsports.pl/f-default-f.htm po lewej stronie w menu LAMPY BŁYSKOWE APARATOWE \ DEDYKOWANE TTL a tam lampa do Canona
co o niej powiecie? jak ona bedzie działąc z moim 350D? jakie funkcje beda wyłączone?
ale pracuje ona w TTL'u i jesli ja podczepie pod 350D to jaki efekt uzyskam, a jakiego nie uzyskam (tzn. czym sie beda róznic zdjecia wykonane lampa w TTL'u od zdj wykonanych w E-TTL'u) wciaż głównie chodzi o zdjecia slubne i pomiar białej sukni przez co zdjecie jest niedoswietlone na twarzach
Sorki za marudzenie ale nie wiem co mam kupić (czy jestem skazany na speedlith 380 EX, bo na wyzsze numery z tej serii mnie nie stać)