Jeśli mogę sie dołączyć - bo w moim wątku jak na razie nikt mi nie udzielił informacji - jaki filterek do tego C100/2,8 polecacie? Tym bardziej, że jak słyszę - soczewke to szkiełko ma na końcu obiektywu, a więc przydałaby się jakaś ochronka...
Wersja do druku
Jeśli mogę sie dołączyć - bo w moim wątku jak na razie nikt mi nie udzielił informacji - jaki filterek do tego C100/2,8 polecacie? Tym bardziej, że jak słyszę - soczewke to szkiełko ma na końcu obiektywu, a więc przydałaby się jakaś ochronka...
Filtr dokladnie taki sam jak do innych obiektywow, czyli najlepszy na jaki Cie stac. Moim zdaniem dobra UV jest przy makro niemalze niezbedna. Zawsze jakis mokry badziew wlezie w obiektyw albo jakis robal strzeli lepkim paskudztwem w ramach akcji obronnej :). Oczywiscie pisze o makro terenowym a nie o robieniu zdjec zebatek od zegarka na stole w pokoju :)
Dzięki, już mam troche rozjaśnione. A jaki polecasz? Czy np. mogę podpiąć przy użyciu jakiejś przejściówki posiadany już przez mnie Hoya UV(0) HMC 72 mm (używam go razem z Sigma 17-70)? Z góry dzięki za info...
Z technicznego punktu widzenia mozesz przez przejsciowke, ale do najwygodniejszych z rozwiazan to nie nalezy.
Moze to byc rozwiazanie na czas uzbierania kasy na docelowy filtr.
Zamawiam C100/2,8 chyba jutro (szkoda że cashback się skończył,a ceny jakie były takie są), a do niego taki oto filterek: Hoya UV(0)Pro1Digital http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...t/product/539;, jeśli zły wybór proszę o wyprostowanie. Z góry dziękuję. Aha, mam nadzieję, że osłona przeciwsłoneczna od Sigmy 70-300 będzie pasowała... tzn. przymierzałem do kita (ta sama średnica i w zasadzie mogłaby być, chociaż moge sie mylić)
Błąd. Podaje się od obiektu do płaszczyzny filmu/matrycy. U Canona jest to jakieś 12 cm obiektywu + 44,5 mm od bagnetu do filmu co przy podanej odległość 30,5 cm dla skali 1:1 daje jakieś 14 cm od przedniej soczewki. U konkurencji nieco gorzej bo wysuwają się przy ostrzeniu na małą odległość.
Ja mam od kilku miesięcy 100/2.8 i jestem w 100% zadowolony. Naprawdę długo się zastanawiałem przed kupieniem tego obiektywu, rozważałem chyba każdego konkurenta ale nie żałuję wyboru ani trochę.
Wolę rozważyć wszystkie możliwości, niż potem żałować, jednak i tak bardziej przekonany jestem do Canona niż do Tamrona. Z racji tego, że wszyscy jego właściciele go chwalą.Cytat:
Czemu tak Cię "ciągnie" do tego tamrona za niewiele większą kasę masz o wiele lepszy obiektyw, z lepszym serwisem i (pewnie) AF!
Bierz i nie pie@*#&