kupiłem UV Hama a polara chcę nabyć, UV kupiłem na szybko bo wyjeżdzam w góry więc to podstawa,polar może poczekać a mój sprzęt to EOS 300 EF 28-90mm 4-5.6 II czyli zwykły kit-owy obiektyw
Wersja do druku
kupiłem UV Hama a polara chcę nabyć, UV kupiłem na szybko bo wyjeżdzam w góry więc to podstawa,polar może poczekać a mój sprzęt to EOS 300 EF 28-90mm 4-5.6 II czyli zwykły kit-owy obiektyw
Z systemem Cokina sprawa wygląda tak: są ogólnie dwa rodzaje Cokina - Cokin A i Cokin P - różnią się wielkościami.Cytat:
Jeśli dobrze rozumiem to radzisz takie coś razem z takim czymś
Wyprowadź(cie) mnie z błędu jeśli się myle.
Aby tego używać potrzebujesz skompletować:
1. Pierścień - na średnicę obiektywu
2. Holder - np. taki, jak w linku (tutaj Cokin P)
3. Filtr - _tego_samego typu (czyli A lub P) co holder, w linku masz połówkę ale typu A, która nie pasuje do holderu typu P
A ogólnie wszystko masz pod pierwszym strzelonym adresem - www.cokin.com :)
Polecam filtry hama[QUOTE] są w miare tanie i dobre jak na swoją cene. czego tu wymagać jak za polarke hamy zapłaciłem 99 zł
tak, ale jezeli masz szklo za pare tysiecy to lepiej kupic porzadny filtr B+W czy Hoya
metsch, zrob test ostrosci z i bez polarka hamy ;] powieksz do 100% i zobacz roznice;]
Czyli reasumując jak mam obiektyw KITowy i Sigmę 70-300 APO DG to lepiej nie kupować filtra Hamy za 85zł bo stracę na jakośći zdjęć??Cytat:
Zamieszczone przez Alzail
Witam, pozwole sobie odgrzac wątek, ponieważ szukam jako początkujacy trochę porad.
Wybieram się w sierpniu do Meksyku uzbojony w 350D + kit i 55-200 mm 4,5 - 5,6 USM. Wiem, że szkła takie sobie, ale jak dla początkującego mogą być, na razie się uczę.
Może ktoś byłby w stanie poradzić mi w jakie filtry powinienem się zappatrzyć - chce porobić sporo krajobrazu, poeksperymentowac z panoramami, itp.
Będę wdzięczny na info.
Pozdro
Sir
Polaryzacyjny na pewno, może się też przydać szara połówka. Pomyśl również o osłonkach przeciwsłonecznych do obiektywów.Cytat:
Zamieszczone przez Sir Zbyniu
Co do klasy filtrów, to IMHO Hoya Standard (seria granatowa) powinna być wystarczająca.
Oj, do panoram to nie filtry mają znaczenie, lecz statyw z odpowiednią głowicą (raczej nie kulową).Cytat:
Ok, dzięki.
co do statywu, to własnie się przymierzam do zakupu, martwi mnie tylko, że będę musiał dźwigać to żelastwo - ale rezygnuję z gripa na rzecz statywu (wydatek porównywalny, a chyba więcej pożytku będzie ze statywu), tym bardziej, że to moja podróż poślubna będzie i chce mnieć trochę zdjęć z moją przyszłą żoną ;). Nabyłem już pilota do mojej 350tki i będę strzelał.
Wracając do statywu :-? to trochę off topic, ale co myślicie o tym:
http://www.allegro.pl/item108680793_...niewiele_.html
Pozdro
Sir
P.S. a tak w ogóle wszelkie wskazówki nt focenia w Mechiko mile widziane. Przemoc już mnie wspomaga, za co mu dziękuję na forum ;)
Na moje oko to jest to samo, co na http://www.funsports.pl/ można kupić taniej. Ja się przymierzam do modelu 666, ma dość dobre opinie. Ten model wygląda na jego mniejszego kolegę.Cytat:
[QUOTE=gkocur]Na moje oko to jest to samo, co na http://www.funsports.pl/ można kupić taniej.QUOTE]
no rzeczywiście, hehe no i pozostaną 4 dyszki na jakis filterek :mrgreen: nie ma to jak Canon Board
Pozdro
Sir