myślałam że skoro fizyczny rozmiar matrycy większy w Eos to da i szerszy obraz
Wersja do druku
myślałam że skoro fizyczny rozmiar matrycy większy w Eos to da i szerszy obraz
Jeżeli ogniskowe były by te same np. 17mm to byłby szerszy ale porównujesz 17mm z 14mm więc zaleta większej matrycy zostaje usunięta przez te 3mm ogniskowej.
Mozna 5d kupić w cenie ~8000 u TIPa.Jeżeli chcesz w przyszłym roku zmieniac to moja rada:weż 5d i jakikolwiek obiektyw nawet 50/1,8.Mozna naprawdę takim zestawem b,Długo pracowac a jeszcze więcej sie nauczyć.Wszelkie manewry typu kupie nowy potem sprzedam i kupię drugi nowy to tylko strata czasu i pieniedzy.Rok czasu pracy na konkretnym modelu to akurat tyle ile trzeba żeby go naprawde opanowac a i ogniskowa 50mm na FF tzw.standard to szkoła fotografii.Mając taką podstawe bez straty czasu i pieniedzy w miare
dopływu gotówki możesz uzupełniac obiektywy wiedzac sama czego najbardziej Ci brak.Bo przeciez nawet pożyczając na krótko rózne szkła ocenisz sama.Powodzenia.:smile: :smile
Piszac te słowa sugeruję sie tym że napisałaś stawiam na jakosć.A tematy jakie wymieniłas to prawie wszystkie a więc na zgromadzenie przyzwoitych szkieł to kilka niestety lat[chyba że jesteś Bill Gates incognito]
No właśnie 5D. Znając siebie pewnie tak będzie że jak kupie teraz 30D to w przyszłym roku będe kombinowała jak sprzedać 30 i kupić 5D. Taka już moja natura lubię nowości, gadżety, itp.
Kupuj w Honkkongu przez Ebay . Kup 5D. Kup 17-40L - bo jest świetny. Potem kup stałki 50 1.4 , 85 1.8, 136 2.0 L itd..... Kup kilka rzeczy naraz i wyjdzie taniej, dużo taniej... Pozdrawiam.