a czy ktoś z was mógłby mi powiedzieć, jakie to funkcje wyróżniają tę Sigmę ponad 420EX ? I ile ona kosztuje ?
dzieki
Wersja do druku
a czy ktoś z was mógłby mi powiedzieć, jakie to funkcje wyróżniają tę Sigmę ponad 420EX ? I ile ona kosztuje ?
dzieki
Jeśli mówimy o Sigmie EF-500 DG Super, to z tego co pamietam jest on funkcjonalnym odpowiednikiem Canona 550ex. Jedyną sprawą, którą profi podnosili w tetstach była mniejsza powtarzalność siły błysku, co jednak pozostawało praktycznie bez znaczenia dla zastosowań amatorskich. Ogólnie bardzo chwalona lampa. Nie wiem czy obsługuje E-TTL II (rozważałem ją na etapie, kiedy kupowałem 300D). Nie kupiłem jej z bardzo prostego powodu - nie była wtedy dostępna u TIP-ów, a ja nie chciałem niewiadomo ile czekać. Teraz mozna ją kupić za ca 900PLN.Cytat:
dzieki
Arkan
co do E-TTL II mam nieco mieszane uczucia. Wbudowana lampa zachowuje się fantastycznie z ob iektywami podającymi odległość do aparatu. Natomiast czytałem recenzję 580EX, gdzie jest chwalona za budwę i inne takie, ale jakość oświetlenia oceniana jest na identyczną jak w przypadku 550EX.
he he . nieźle tu ściemniacie zamiast pogooglować.
Kiedyś... kiedyś coś takiego znalazłem i link mi pozostał: www.ixbt.com. Są obrazki, a jak ktoś czai po rusku to doczytać trochę może. Z tego co pamiętam to 500DG ma tylko ETTLa.
zresztą tu jest wszystko
http://www.sigmaphoto.com/flashes/fl...ls.asp?id=3257
[ Dodano: 11-03-2005 ]
ups. sorki - to adres do tej ruskiej stronki http://www.ixbt.com/digimage/sigmaflash500.shtml
Dzisas co za gosc :shock:Cytat:
Zamieszczone przez piotrek100
Moze sam bys przestal najpierw sciemniac i pogooglowal... a najlepiej uzyl linka, ktorego SAM zapodajesz :evil:
Zrodlo:Cytat:
EOS 7s, EOS ELAN7NE / EOS ELAN7N, EOS30V/ EOS33V - E-TTL II
EOS 20D - E-TTL II
EOS 1D MarkII - E-TTL II
EOS 1Ds Mark II - E-TTL II
COMPATIBILITY TABLE ELECTRONIC FLASH EF-500 DG SUPER
Dobrze gadasz, dzięki za korekte. Ja tylko zapatrzony na kompatybilność z 300d :oops: .
EF 500 DG ST jest odpowiednikiem 420'stki...
Nie ma wyswietlacza i wszystkich kreatywnych funkcji ktore ma "wieksza" wersja (strobo, druga kurtyna, bracketing, bezprzewodowy e-ttl, fotocela, korekta).
Ma tylko manuala 1/1 i 1/16, auto zoom, automatyczne przejscie w hss przy krotkich czasach... Jeden przycisk (test) i jeden przelacznik na off, e-ttl, i dwa poziomy M.
http://www.trsqr.net/photo/ef500dg.html
EF 500 DG Super kosztuje 200 dolarow...
420ex $175...
EF 500 DG ST $150...
550ex ponad $300 ($320?)
A za 580ex ($380?) mozna miec prawie dwie dg super...
Kombinujac ostatnio z Sigma stwierdzam ze E-TTL to rzeczywiscie psuja nerwow (body trzeba zmienic :D) Manual juz pare razy sie przydal i bez niego ciezko by bylo szukac w okolicy punktu do zablokowania fel'a odpowiednio... No i chwala wasi za kompensacje... Mysle ze DG Super to dobry wybor... Jak dla mnie najlepszy... Dorzucajac "pare groszy" do 420'stki dostaje sie lampe praktycznie ze wszystkim...
Co prawda niektorzy narzekaja na nieco wieksze plywanie mocy i oszukiwanie u sigm w porownaniu do canon'a (jakies 0.3EV u dg super vs 0.1 w 550ex), ale lepiej miec mozliwosc kompensacji i wymuszenia co sie chce jak nic w takim 420 czy innym "full automat" :mrgreen: W praktyce lampy oswietlaja wszystko tak samo dobrze albo tak samo zle... te minimalne odchylki sa pomijalne moim zdaniem dla ludzi ktorzy nie zarabiaja tym na zycie...
Co do jakosci wykonania :twisted: to Sigma moze sprawiac wrazenie "gorszej", ale to glownie za sprawa porowatego materialu, podobnego nieco faktura do tego na obiektywach, a nie rzeczywistej dokladnosci zbudowania... 580'tka jest ladniejsza i okragla, gladka jak 300D... Pozatym wydaje sie mniejsza (cos tam jest mniejsza)... Biorac do reki sigme sprawia wrazenie pustego w srodku podelka, 580'tka zdecydowanie mniej... Co do obslugi to dg super jest podobna do 550'tki. 580'tka odstaje z kolkiem, ale to kwestia przyzwyczajenia moim zdaniem, pozatym sigma kopiowala 550'tke zanim 580 bylo na rynku :D Pewnie nowa tez kiedys zrobia...
Wada ktora mnie nieco dobija to przycisk minus po prawej stronie... Ale jeszcze pare dni i nie bede tego zauwazac...
Witaj w klubie ;D
Ceny znosne... Jak zobaczylem w pstryku (bodajze) cene na sigme 1299 to mi kopara opadla :D
Ja jak bym poszukal na ibeju albo innych sklepach to tez bym dojechal nieco taniej... ale leniwy jestem :D
B&H nie grzeszy dobrymi cenami... ale mozna wszystko wymacac i wymiana czegokolwiek to 5 minut ;D