NTG :lol: forum.kameryvideo.com :mrgreen:
Wersja do druku
No otóż to! Z tym trafianiem w Tamronie jest różniście :(.
No jak przepnę z 350 tki na 30D to też jest poprawa ale dalej zdarza się "pudło". Bedę miał niedługo obydwa to coś postaram się napisać konkretnego :).
Jeśli już coś mam tu wskazywać na plus :) to ta jasność daje troszkę lepszy obraz w wizjerze w ciemnych miejscach. Jutro jadę focić w miejsce gdzie nie wolno używać lampy więc T przejdzie kolejny test - zobaczymy. Zwykle używam go przymkniętego przynajmniej do 4.
:lol:
Moje przemyślenia zawarte we wcześniejszych postach są identyczne z Vitezowskimi.
W 80% przypadków w kościele robienie zdjęć z F2.8 mija się z celem. Co z tego, że mam jaśniejsze tło (akurat tu mogę użyc zawsze większej czułości i też będzie dobrze) jak GO jest za mała. Fotografując np. młodą parę pod lekkim kątem sprawiamy, że albo jedna albo druga osoba jest nieostra. Z F2.8 można robić zdjęcia ale w pozycji na wprost, ale wtedy trzeba byłoby się zamienić na miejsca z księdzem :D.
Mając jeszcze tamrona 17-50/2.8 w ciemnym kościele zrobiłem teścik. Żeby przekonać sie o tej wyższości światła robiłem zawsze 2 jednakowe ujęcia z przysłonami F2.8 i F4. W sumie ok. 120 strzałów. Po wrzuceniu na komputer wyrzuciłem 90% zdjec z F2.8 - po prostu GO za mała. Tamrona zamieniłem na canona 17-40, dokupiłem 24-105 i uważam, że do ślubów ten zestaw jest rewelacyjny! Dokładając do tego taniego 50/1.8 mamy wszystko czego potrzeba.
tak się składa, że mam w tej chwili 24-70/2.8 i 24-105/4 z 5D. z pobieżnych, nieusystematyzowanych "testów" wnioski sa - podam je niceo chaotycznie - następujące:
- IS naprawdę działa, to nie mit, nie marketing, świetna, sprawdzająca się opcja
- f/2.8 w 24-70 jest używalna
- na f/4 24-105 jest nieco ostrzejsze od 24-70 i jest to zauważalne na wydruku A4 - ale to jest rónica minimalna
- od f/5.6 24-70 deklasuje 24-105, jest zdecydowanie ostrzejsze, lepiej trzyma kontrasty
24-70 nalezy do mnie, 24-105 do współforumowicza Kolekcjonera i tymczasem znalazł się w moich rękach. przed zakupem postawiłem na światło, teraz mam pewne wątpliwości, ale nie aż takie, które kazałby mi 24-70 zmieniać na 24-105.
skoro temat z Lserii
po glowie mi chodzi 200/2.8 L uzywa go ktos? testy mile widziane najlepiej z fotkami
o 200/2.8L
http://emedia.leeward.hawaii.edu/fra...n_ef200usm.htm
w sumie teraz mam inny dylemat
70-200 4L IS czy 200/2.8L+ex 1.4 albo 300/4L hehe chyba to drugie bedzie najbardziej odpowiednie ;)
a tak btw tego szkla ktos uzywal go z pierscieniami posrednimi kenko DG? bo tak patrzac 200 ma 1.5 m min odleglosc z DG skroci i tak teoretycznie to prawie jak 180/3.5L macro a z ex 1.4 to bedzie 280/4 wiec po co 3 obiektywy? ale to czysta teoria moze ktos probowal tych kombinacji w praktyce?
Ja w tej chwili bawię się pożyczonym 70-200/4 IS (robiłem też zdjęcia z Kenko 1.4 DG) i mogę powiedzieć, że choć obiektyw jest bardzo fajny a TC wcale go jakoś specjalnie nie ogranicza jakościowo, to jednak jestem zdecydowany kupić to szkło w wersji ze światłem 2.8.
nawiązując do 'zamierzchłego' postu z 1 str -
nie przekroczy - tzn. przy zestawie stałek tak,
ale 24-70/2.8 mieści się przecież spokojnie
jeszcze na 50/1.8 zostanie :D
http://www.fotoit.pl/index.php?site=...d_kat=4&id=110
BEA Błysk ma też niższe ceny niż wiele sklepów
- nie mają jeszcze strony, sprzedają na giełdzie w Stodole,
na Allegro [aktualnie nie mają wystawionego 24-70, ale zdarza im się]
i u siebie w Kiełpinie, można sie umówić telefonicznie
czy mają dany obiektyw, podjechać, spokojnie przetestować na miejscu
[kiedy kupuje sie na gieldzie, gdzie trudno sprawdzic obiektyw,
dają opcję, ze mozna w ciągu paru dni przestrzelac obiektyw