Ja bym liczył nawet więcej kilo :p Canonowskie 1200 waży 16,5kg (wedlug specyfikacji), a że tu większe soczewki no to pewnie kilka ładnych kilo więcej. Dobra propozycja na kitowy obiektyw :D
Wersja do druku
zaoszczędzi się na statywie jeśli sprzedają od razu z podwoziem :D
fajna spluwa nie .. ?
tylko bałbym sie gdzieś z tym pokazać ..
Tak serio... to nie widzę zastosowań dla niego.
;)
bo naprawdę mało komu będzie się chciało targać taki wielki badziew....
by się pewnie okazało żę aby był ostry to go trzeba do f4 przymknąć.
:lol:
Tam gdzie takie szkło będzie przydatne to perfekcyjna jakość nie jest niezbędna, bardziej fakt udokumentowania pewnych zdarzeń będzie istotny ;) Bardziej bym się o zoomowanie martwił i szybkość AF. No i ta masa jest pewnym ograniczeniem. Mnie jeszcze jednego szkła baaaardzo u Sigmy brakuje. 120-300/2.8, ale ze stabilizacją. Do moich potrzeb byłoby IDEALNE. Tamci panowie też by się bardzo ucieszyli. Ten tandem miałby pewne miejsce w wyposażeniu zawodowych "podglądaczy".
Tylko wiesz, w zawód reportera (paparazzi tymbardziej) jest niejako "wbudowane" szybkie przemieszczanie się...
a taki kolos chyba to dość skutecznie wyklucza. ;)
Wiesz że też o nim myślałem. Taki 120-300/2.8 OS byłby super sprawą. Zwłaszcza że nie sądzę żeby przy jego cenie dodanie stabilizacji już coś wiele zmieniło. Fakt że to też jest niezłe bydle :). Nie tak dawno spotkałem w Kościeliskiej angola z taką rurą. No spacerzoom to to nie jest :lol:.
Nie wnikając w szczegóły takie osoby nie zawsze się muszą przemieszczać. Często musza dniami albo tygodniami czatować z ukrycia w pewnych miejscach, często na dużych dystansach. Mogą to być mieszkania, samochody, przyczepy itd. Generalnie miejsca gdzie można ustawić statyw. Takie zdjęcia są wykonywane czasami z odległości kilkuset metrów. Zresztą dopuszczam też jawne wykorzystanie takiej optyki. Zasadniczo taka ogniskowa z takim światłem naprawdę znajdzie zastosowanie i nawet nie koszty tylko masa i gabaryty będą tutaj największym ograniczeniem. Z niecierpliwością czekam na dokładne dane na ten temat.