Ja tam o 1:43 odpalę napęd i może na jakąś dziurę w chmurach trafię. Choć prognozy mówią o 90% chmur niskich i 50%chmur wysokich + deszcz i mgła. Źle to widzę. Ale następne zaćmienie w czerwcu. Kolejne w 2010r.
Wersja do druku
Ja tam o 1:43 odpalę napęd i może na jakąś dziurę w chmurach trafię. Choć prognozy mówią o 90% chmur niskich i 50%chmur wysokich + deszcz i mgła. Źle to widzę. Ale następne zaćmienie w czerwcu. Kolejne w 2010r.
a czy przypadkiem nie zaczyna się to o 2:43 :P?
księżyc ma być nisko nad horyzontem, a dodatkowo deszcz i mgła :/ zobacze jak to będzie u mnie wyglądać może wezmę auto, statyw i przez otwarte okno będę strzelać :P o pierwszej kończę pracę, więc nie będę mieć problemów z 'wyczekaniem' do odpowiedniej godziny :) Jak coś ustrzelisz to wklej tu.
Pozdrawiam,
jeżeli chodzi o sprawdzanie pogody polecam http://meteo.icm.edu.pl/ mylą sie zawsze max do 30 minut:D
pogoda ładna :P w Krakowie bezchmurne niebo ;)
k4cper - niestety niebo bezchmurne jest tylko pozornie. O polnocy bylo czysciutko, a teraz niestety lysy sie schowal za lekka mgla i chmurami. No akurat teraz :(
no jednak masz racje.. przed zaćmieniem było czyściutko , a później już mgiełka..
ja od 3 na nogach i u mnie chmurki (mgła) pojawiła sie już pod samiuśki koniec ok. 6.00 ale to wtedy już było "po ptakach" ;D Ale co z tego ze warun był git jak miałem tylko do dyspozycji Sigme 55-200 :evil: haha ale podpiętą to 30D :mrgreen:
Sie zobaczy co wyszło, a narazie do pracy do 16 :(
Z rozpędu podałem czas GMT (w aparaturze astro mam ciągle nieprzestawiony zegar).
U mnie całkowita kaszana. Jeszcze przed chmurami ostrzyłem aparaturę na Saturnie. Ale wiatr w górnych warstwach był tak duży, że nie uzyskałem ani jednego ostrego ujęcia. Około północy juz praktycznie nie udało się uzyskać ostrości na tarczy księżyca. Całkowita porażka.
u mnie o 2:43 zaczęły się pojawiać prześwity na niebie :) szkoda że nie miałem żadnego teleskopu czy refraktora :/ fotki robiłem 55-250 i 400d jak wywołam rawy to pokaże co z tego wyszło:)
edit: z tego co słyszałem, to można było także porobić fotki spadającego satelity...