Ad1. Nie mam skali porównawczej.Cytat:
Zamieszczone przez mirhon
Ad2. Jeszcze nim nie odkurzałem.
Ad3. Nie wiem.
Ad4. Pada od samego rana :(
Wersja do druku
Ad1. Nie mam skali porównawczej.Cytat:
Zamieszczone przez mirhon
Ad2. Jeszcze nim nie odkurzałem.
Ad3. Nie wiem.
Ad4. Pada od samego rana :(
Mirhon, jesli szukasz tu opinii o innych obiektywach niz eLki, to wiedz, ze innego niz L forumowicze (w wiekszosci) Ci nie poleca :) Chyba, ze jakies badziewie za 500pln - "...bo to sie oplaca i wart jest takiej niskiej ceny" a poza tym beda sie czuli lepiej ze swoim profi sprzetem :) jak se kupisz gniota.
Ja uzywam 17-85 od kilku miesiecy. Robilem rozne zdjecia. Od takich tam, po bardzo wymagajace, czyli np. na koncercie, gdzie duzo ruchu i malo swiatla. Polece go kazdemu, bo w rzeczywistosci to nie jest drogie szklo. Stabilizacja w obiektywach kosztuje powyzej 1500pln. Wiec wychodziloby, iz samo szklo bez niej wynosci tylko 1000pln. To duzo???? Bardzo wygodny zakres, dosc solidne wykonanie i... IS. Dla mnie IS jest bardzo wygodny i potrzebny. Tak, wiem... IS pogarsza jakosc zdjec. To niech Ci ktos pokaze zdjecie zrobione z i bez IS. Domyslam sie, ze niewiele zobaczysz. :)
Osobiscie bardzo Ci polecam ten obiektyw, gdyz jest bardzo wygodny i dobry jako podstawowe (tzw. spacerowe) szklo. Co do mydlenia i innych tego typu rzeczy, to pamietaj - wszystko zalezy od konkretnego szkla i body. Wielu gosci kupilo eLki za kilka tysiecy i kilkukrotnie wymieniali bo, a to FF lub BF, albo inne cuda. Trzeba przypasowac i zobaczyc, a potem... cieszyc sie fotami :)
Pozdrawiam
ps
jak bedziesz chcial, to moge Ci przeslac kilka fotek zrobionych nim i 350D na Twojego maila, tylko mi go podaj.
Pytanie jak w tytule... Dzięki!
Ma. Prosze.Cytat:
Zamieszczone przez Rad_fot
Ogólnie rzecz biorąc, FTM występuje w obiektywach posiadających równocześnie obydwie cechy: naped USM oraz skalę odległości pod przeźroczystym okienkiem.
Czy istnieją od tego jakieś wyjątki?
Wydaje mi sie ze starsze obiektywy moga nie miec FTM.Cytat:
Zamieszczone przez gwozdzt
http://www.canon.com/camera-museum/c..._4~56_usm.htmlCytat:
Zamieszczone przez Riccardo
EF35-135mm f/4-5.6 USM - march 1990 - This is the first Canon zoom lens that uses rear focusing system.(...) enabling full-time manual focusing as well.
Jak widać, patent jest dość stary i moje twierdzenie powinno być prawdziwe dla wszystkich późniejszych konstrukcji.
Mam jedynie wątpliwości co do eLi 28-80/2,8-4 USM oraz niektórych stałoogniskowych eLek sprzed 1990r??
dzięki, dzięki... a jakieś opinie o nim...? nowy kosztuje ok 1800 zl, wiec chyba to dobry pomysl zamiast 17-40 L?
Pod względem zakresu ogniskowych i ceny owszem, natomiast biorąc pod uwagę jakość optyczną i mechaniczną obu szkieł już niekoniecznie.Cytat:
Zamieszczone przez Rad_fot
Jezeli Ci nie przeszkadza CA to mozesz smialo kupowac. Ja pozalowalem na 17-40 bo potrzebuje IS i zakresu a jakosc (poza CA) mnie zadowala - jako oczywiscie szklo spacerowe.Cytat:
Zamieszczone przez Robson01