może zapytaj w labie gdzie chcesz oddać ??
Wersja do druku
może zapytaj w labie gdzie chcesz oddać ??
W labie też nie byli pewni :)). Chyba muszę zmienić LAB :) Ostatnio troszkę się natrudziłem przy dodawaniu ramki, bo jak się juz wyskaluje fotkę by proporcja boków miała 3:2 powiedzmy i doda ramkę to ta proporcja zostaje już zachwiana. Jestem ciekaw jak sobie radzicie z tym problemem. Ja wpadlem na pomysl, by zamiast podac rozmiar docelowy np 1795x2480 px (2:3), podać rozmiar pliku 1595x2280 ( nie jest 2:3) i następnie dodać z każdej strony ramkę grubości100 px.
Nightranger - podejrzewam iż różnica wynika z kwestii setupu danej maszyny (ustawienie fizycznej wielkości papieru, ewentualnych marginesów itp).
To może pytanie z innej beczki. Macie może jakieś gotowe skrypty do porządnego skalowania pod lab ? linux/winda ?
Nigdy w to nie wnikałem, ale w maszynie może być pies pogrzebany. W znajomym labie dostałem tabliczkę jakie proporcje boków w pikselach powinny być, aby nie było obcinania. Jednak zostałem też poinformowany, że maszyna naświetla tylko 98% powierzchni obrazu, a co za tym idzie, nawet jak fotografia ma zalecane proporcje (np: 1795x2480) to i tak zostanie przycięty obraz o te 2%. Powinno się uwzględniać te 2% przy przygotowywaniu pliku (obraz powinien być większy). Nie sprawdzałem nigdy, czy to jest więcej czy mniej niż 2%, ale wiem, że w labie w którym wywołuje, to przycięcie zdjęcia nie jest symetryczne z każdej strony. Raz przytnie więcej z lewej, innym raz u góry. Niezależnie od tego, jak mi zależy na idealnym zdjęciu, to przy przygotowywaniu ich zostawiam paski wokół nich. Dostaje z labu odbitki z paskami z każdej strony, a potem je odcinam, innej metody nie znam :)
witam
ja tam fachowcem nie jestem ale zrobilem tak:
najpierw wybadalem ktory lab robi zdjecia w jakosci ktora najbardziej mi odpowiada, nastepnie wybralem sie do niego z kilkoma pytaniami:
mili Panowie zdradzili mi jakiego rozmiaru papieru uzywaja i jakie marginesy stosuje ich maszyna, na tej podstawie wiem jak przygotowac fotke w ps i na szczescie nic mi nie przycina, rozdzielczosc zazyczyli sobie 300 dpi :)
to tak tylko tyle chcialem wtracic moim niefachowym zdaniem:)
aaa chcialem jeszcze dodac ze np przy papierze 15x21 okazalo sie ze ich papier fizycznie ma rozmiar bodajze 15,4 x 21,6 cm czy jakos tak wiec takie male odchylki trzeba brac pod uwage:)
pozdrowionka
Dokładnie tak się robi, zmienia rozdzielczość z 72 DPI (taka jest no. w 400D/40D) na 300 DPI, a potem kadruje do np 15x10 cm. W zdjęciach z 40D po zmianie DPI oryginał ma rozmiar około 32x20 cm.
Niezbyt wiele na szczęście :)
http://img.wklej.org/images/629334860Obrazek1.jpg
PS. Oczywiście z niekadrowanego pliku
No a przygotowac bezpośrednio z RAW-u?