muflon wiesz, że nie o to chodzi...po prostu nie znoszę jak mi ktoś ciemnotę wciska...
Wersja do druku
muflon wiesz, że nie o to chodzi...po prostu nie znoszę jak mi ktoś ciemnotę wciska...
Troche dyskusja pojechala w osobiste przytyki co niespecjalnie wplywa na jej merytorycznosc.
Co ciekawe kazdy z przedmowcow ma troche racji ale sobie jej nie przyzna ;)
W slowach popmarta widze nieco wlasne doswiadczenia z komputerami. Serwisowalem duzo komputerow (bylo ich chyba wiecej niz 1000 ale do miliona mi jeszcze troche brakuje) i przypadkow w ktorych to zasilacz byl winny bylo do policzenia na palcach jednej reki. A byly to czesto maszyny na mocnych procach grafikach z kilkoma napedami i musial je zasilac jakis codegen. No coz wlasciciele tak chcieli wiec tak mieli nie mnie to oceniac.
Z drugiej strony jednak bawilem sie w ekstremalne oc z volmodami, peltami, wc i bog wiec co tam jeszcze bylo. To byly czasy ;) I tutaj sporo racji ma DamianPa ... tansze zasilki siadaly az milo. Kupilem chiefteca 420 i dawal rade. Zmienilem na inny model i siadl zabierajac dane z dwoch dyskow (podstawowego i backupu) co nie dosc ze kosztowalo mnie utrate wielu danych ale skrocilo mi zycie pewnie o 2-3 lata. Przy okazji tez mocno posiwialem :) Nie ma zasady ale pomimo "belkotu producentow" lepiej skonstruowane zasilacze (nie mylic z tymi o wiekszej ilosc W na naklejce) daja wieksza kulture pracy i % wyzsze bezpieczenstwo. Jesli kogos stac to podobnie jak z akumulatorami do aparatow niech kupi wypasa ... Ci ktorzy maja mniej pieniedzy inwestuja w gorsze aczkolwiek najczesciej w 100% wystarczajace zasilki.
Acha i Hunkey nie zawsze robil kiepskie zasilki ... kiedys o ile dobrze pamietam wspolpracowal z sirtecem i mial zasilki na poziomie Chiefteca/Anteca. Mam chyba nadal cos takiego w domu jak znajde to sprawdze.
I na koniec jeszcze popre to co pisze muflon ... stare zasilki z markowych kompow to byla moc :) Mam do dzisiaj Fortrona z wiatrakiem 120x120 wyprodukowanego w czasach kiedy 99% zasilaczy mialo bzyczki 80x80. Jego 300W zasila kazdy komp do ktorego go podlacze ... malo tego jest cicho a to najwazniejszy parametr zasilacza wg mnie :)
Słyszałem jeszzce gdzieś takie zdanie...jakość zasilacza rozpoznaje się po jego wadze...:)
Ja tak najczesciej robie w przypadku nieznanych konstrukcji ;) Jak ciezki to moze byc ... jak lekki olewam :) Moj fortron jest bardzo ciezki.
Mój huntkey waży ok. 2.25 kg i nie jest to shitowy zasilacz...
w testach wypada znakomicie...:)
A ja niedawno po zmianie karty graficznej musiałem zmienić także zasilacz - kupiłem Modecom, który na wielu stronach jest opisywany jako dobry kompromis pomiędzy ceną a jakością, ma w sumie sporo rozwiązań technicznych z droższych zasilaczy. 400W za nieco ponad 100 zł, na razie mnie nie zawiódł.
Szkoda że najpierw zmieniłem kartę a potem zasilacz gdy poprzedni padł, bu nie uciągnął (Codegen :D). Bo kupiłem Radeona 9800 Pro, a ledwo 80 zł droższy był x800 GTO i jakbym wiedział że i tak będę musiał zmienić zasilacz to bym wydał te 80 więcej :/
no panowie - to żeście pojechali :D
dyskusja ciekawa i daje pewien obraz; w serwisie CEI (taka firma komp z Katowic) facet tez mi powiedział żebym wziął jakąś 400 lub ewentualnie 450 to bedzie z zapasem bo zestawy z c2d to oni tam mieli na 400W no_name (bez OC)
co do huntkey to mam w moim obecnym kompie wlasnie taki 300W
ciągnie ath xp1700+@2000mhz wiec procek jest przekrecony o ~36% i kosztował jakies 230pln :D
do tego radek 9700
zadnych zwiech
wiem ze stabilnosc napiec jest najwazniejsza przy OC - chetnie kupilbym tani i dobry ;-)
btw. powiedziano mi zeby kupic wiekszy zasilacz niz potrzebuje to bedzie ciszej pracowal (w sensie nie bedzie bral pelnej mocy tylko np 60%)...
nic to bede musial wybrac jakis kompromis jakosc/cena (np 430w tagana ;-) )
jak komus cos jeszcze madrego do glowy przyjdzie niechda znac :-)
te odpinane kable to chyba nie jest standard dla wszystkich zasilek...?Cytat:
Muflon
No nieee móów... taki super fajny, soliny i w ogóle a nie ma tak oczywistej rzeczy w standardze??Cytat:
Cytat:
Napisał DamianPa
Kup wersję z odpinanymi przewodami - to jest prawdziwe mistrzostwo świata jeśli chodzi o porządek wewnątrz obudowy.