Nie ma czegoś takiego. To tzw. chwyt marketingowy. Żaden kurier, a tym bardziej listonosz nie pozwoli otworzyć paczki bez zapłacenia. Potem jeżeli towar jest uszkodzony wypisuje protokół uszkodzenia i tyle. Reszty dochodzimy u sprzedawcy.
Wersja do druku
To prawda pocztex i dopłata 5 zł - można sprawdzać przed zapłatą. Czasami tak robię.
To nawet nie musi byc POCZTEX, zwykłą paczkę pocztowa też można otworzyć jeśli jest opłaona opcja sprawdzenia zawartości - koszt 5zł dodatkowo :) Wtedy otwierasz paczke przy Listonoszu i podpisujesz dokument zgodności zawartości, który odsyłają do Nadawcy.
W takim razie mój błąd. Jeszcze niedawno prowadziłem batalię na poczcie z panią w tej kwestii i była nieugięta :-). Widocznie nowe to to.
No to u mnie "na wsi" panie nie doinformowane widocznie
Z nieukrywaną przyjemnością piszę kilka słow o firmie foto kołodziej z lubina, jakieś 3 tygodnie temu wystawiał na allegro canona 135mm w dobrej cenie, a ze to szkło chodziło mi po głowie od dawna, zadzwoniłem, po krótkich negocjajcjach utaliliśmy kwote do zapłaty, przesłałem dane do wysyłki, czas realizacji miał byc ok 3 dni. po tym casie zapytałem jak wyglada sprawa dostawy, niestety dostałem wiadomośc ze sa problemy z dostepnościa itd... jeszcxe jakiej 5-7 dni, mysle sobie dobra poczekam, ale w tym czasie ceny szkieł zaczeły szaleć i "moje" szkło podrożało o jakies 6-7 stówek, Pan Radek zapewnił mnie że nasza umowa obowiązuje i jak tylko "zdobędzie" obiektyw to go dostanę - i co? ano popatrzecie na moją stopkę:-P
Dostałem, pachnace nowościa szkiełko, w cenie o jakiej dziś mozna tylko pomarzyc:-P
Nie był to pierwszy, i napewno nie ostatni zakup u tego sprzedawcy:mrgreen: