Może masz włączone filtrowanie?
Wersja do druku
Może masz włączone filtrowanie?
Wlasnie nie, odznaczylem wszystko.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A swoja droga juz kupilem :)
jestem w ciezkim szoku bo bym sie za nia bujal dlugo...
Panowie, krótkie pytanie bo jakiś chaos informacyjny jest w tym temacie, po przeczytaniu wszystkiego zwariowałem, otóż:
1. czy jakaś oryginalna matówka do 5d mk I z klinem, która ułatwia ostrzenie, w sensie, że jak obraz na środku jest nieostry to klin się nie składa w całość, a jak jest ostry to się składa,
2. czy matówka ee-s, która jak się domyślam nie ma powyższego klina, wystarcza do ostrzenia manualnymi szkłami np. na M42 i może ten klin nie jest potrzebny?
Proszę o konkretną odpowiedź.
ad1. czy jest jakaś matówka z klinem do EOSa 5D choćby nieoryginalna? Jak trafisz kup.
ad2. matówka precyzyjna ee-s jest 'rastrowa'. Da się tym ostrzyć, nawet precyzyjnie (stąd zapewne nazwa) ale sam raster to nie jest to co by mi osobiście podchodziło najbardziej. Idzie się pewnie przyzwyczaić :)
Coś mylicie. EE-S ma gładki cały kadr, ale jakby bardziej ziarnisty i lepiej widać na nim efekt 3D niż na standardowej. Nie ma oryginalnej matówki czy to z klinem czy rastrem cyz z jednym i drugim.
Kiedyś miałem nieoryginalną z klinem i rastrem, ale ona nadawała się tylko do makro. Reszta kadru poza środkiem była marna, mglista i ciemna. Nie było jak w Canonie AE-1 , itp. Fakt była to tania matówka za 100zł z HonkKongu. Są jeszcze jakieś profesjonalne za 400-500zł może te są super. Ja tam wolę EE-S.
A jak odróżnić standardową matówkę od matówki precyzyjnej.
Kupiłem używany aparat i jestem ciekaw jaką matówkę mam zamontowaną.
MATÓWKA Z KLINEM 45 RASTEREM DO CANON 5D MK II (2490262731) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Ktoś wie co ta matówka jest warta? Zależy mi na tym, by dało się ostrzyć na całej matówce jak na eg-s, a nie tylko na klinie, który ma być dodatkowym wspomaganiem. ;-)