ale tam nie jest napisane, ze matryca ma 22-bit. tylko, ze procesor obrazu jest 22-bitowy. moze sie myle, ale to nie sa rownowazne fakty
Wersja do druku
Aa, hheh, To ja robiąc w rawach mam lepiej. Mój procesor jest 64-bitowy :D
No o tóż to bo raw-y są opisane w pdf-ie jako 12 bitowe dla tego się zastanawiam co by to miało dawać. Z tego co mi wiadomo to DIGIC II i III są 32 bitowe więc te 22 bit to by była żadna nowość. Z pdf-a wynika, że przetwornik A/D jest 22 bitowy ale jak rawy są 12 - bit to i tak jest 12 i koniec.
Tomasz to miał chyba na myśli swój procesor ale w kompie?? Jak myślę.....?Cytat:
Zamieszczone przez opis Pentaxa K10D PDF
Najwidoczniej dane z matrycy są 22-bitowo przekształcane do 12-bitowych w rawie. Na stronie z opisem matrycy coś tam było o jakichś korektach.
A co do 32-bitowości Digica, to zupełnie inna kwestia. Nawet proc. 8-bitowy może obrabiać dane 22-bitowe. Ta moja uwaga o 64-bitach to żart.
masz w 100% racje , ale po co przeplacać jak mozna kupić np. takiego nikona d80 z lepsza wbudowana lampa blyskowa,lepsza jakoscia zdjec,lepszym wizjerem i lepszym AF...Cytat:
dla amatora to canon przewidzial 400D
Ty caly czas patrzysz z perspektywy czlowieka kupujacego pierwsza w zyciu lustrzanke i to w dodatku niezwiazanego z zadnym systemem (przyzwyczajenia/preferencje/szkla/akcesoria/koledzy z canonani ).
Jak ktos focil cale zycie canonem to kupi 30D a nie jakiegos tam pentaksa do ktorego jest raptem 16 obiektywow z af na allegro
Moim zdaniem Ci ktorzy kupili 30d przeplacili i zdania nie zmienie =)
No chyba ze ktos juz ma pokazna liczbe obiektywów z systemu canona , wtedy jakgdyby jest zmuszony do przepłaty...polityka canona jest sprytna ale i bezwzgledna nie ma sie co czarować =)
Wiesz z tego co napisałeś to tylko to ostatnie zdanie jest prawdziwe.
Ta lepszość to widzę bardzo umowna sprawa:mrgreen:.
K10D jest już na dpreview - http://www.dpreview.com/articles/pentaxk10d/.
Nie zapominajmy wypowiedzi skośnookiego dyrektora Canona, który powiedział, że co czwarty aparat dSLR - klasa entry - sprzedawany w grudniu 2006 to będzie 400D (Yes, we can do it :smile: ) Teraz, po wyjściu E-400 i tym nowym Pentaku wiadomo, że zamierzają to osiągnąć ostro zbijając cenę w dół.
Jest konkurencja, jest fajnie :mrgreen:
Mimo iż mam na zbyciu nówke sztuke 350D nie używaną od ho ho ho (92 zdjęcia przebiegu) to wszystkim kupującym swoją pierwszą lustrzankę doradzam Pentaxa. Dali czadu. Kropka! ;-)