-
No to źle zrozumiałem ;) Cofam to co napisałem w pierwszym akapicie - pozostałe jest aktualne.
Chyba jestem niesamowitym farciarzem, bo w ubiegły czwartek kupiłem Canona 50/1.8 II i mój ostrzy w punkt praktycznie idealnie. Wcześniej przez kilka dni miałem pożyczony inny egzemplarz od znajomego i też bardzo ładnie ostrzył. Głównie dlatego zdecydowałem się za zakup tego szkiełka. Do tej pory spotykałem się głównie z pozytywnymi opiniami o 50/1.8 II.
IMHO bzdurą jest twierdzenie serwisu, że te szkła tak mają. Prawdopodobnie wada jest nie do usunięcia. Czy przypadkiem oni - jaki serwis - nie byliby wtedy zobligowani do wymiany obiektywu (brak możliwości naprawy)?
kaen
-
Kolega powinien popracowac ta 50-siatka w roznych warunkach przez jakis czas az sie nauczy czy oswoi ze sprzetem, a nie miarki fotografowac, to jakies szalenstwo chyba, uzywam tego szkla od lat i wszystko jest ok, tam nie ma co sie zepsuc, bo to takie prostactwo jest
-
sampelek z 50 1.8 az zbyt ostre
-
-
mi do fotografowania ludzi - półpostaci pasuje najbardziej na f3.2 :) I tak wtedy łądnie rozmywa tło, a postać jest wtedy miodzio-ostra. :)
-
no wlasnie na tym problem polega z ta 50 ze jest nienaturalnie ostra, z reguly nie lubie brzytwiastych fot
-
z ostrej foty mozna zrobic przyjemne rozmycie ale "konia z rzedem" temu kto z nieostrosci zrobi "zylete" :))))
to straszne ze trzeba miec szczescie zeby trafic na ostro rysujacy obiektyw, w dobie elektroniki i systemow jakosci.... a kupujac obiektyw [czy tez body] powinnismy miec zagwarantowane przynajmniej wykonanie ostrych zdjec do tego jest obiektyw w przeciwnym razie wystarczylby sloik po ogorkach :/ to przykre z e nikonowcy maja lepsze szkla przynajmniej w segmencie podstawowym
-
Mam 50 tkę i też chwalę. Trafia w punkt jak trza. Ostrość ok, żyletka
-
Himi, wrzuciłbyś jakieś fotki bez wyostrzania i obróbki z przysłoną od 1.8 do 4.0. Porównałbym ze swoim szkłem, bo coraz bardziej jestem przekonany, że nie ostrzy za dobrze, a przy tym rzadko kiedy trafia w punkt..
-
4,5 może być? pierwsze z brzegu takie domowe cuś