wpadlem na pomysł by sprawdzić aparat w telefonie na ewentualność hot pikseli, tylko jak to zrobić by wydłużyć czas ekspozycji?
Wersja do druku
wpadlem na pomysł by sprawdzić aparat w telefonie na ewentualność hot pikseli, tylko jak to zrobić by wydłużyć czas ekspozycji?
Canon 400d przewyższa znacząco 350d pod względem systemu czyszczenia matrycy? Bo tam się chwalą tymi ultradźwiękami. Czy to lipa? 350d ma w ogóle jakiś system czyszczenia matrycy?
ma gruszkowy :-)
jedyne czym moze sie pochwalic 400d to system af, a konkretnie srodkowy sensor krzyzowy.. to jest jedyna rzecz jakiej brakuje mi w 350d - inne wodotryski, jak wiekszy ekranik (kosztem drugiego co dla mnie jest wada) czy "system czyszczenia" to IMO zawsze beda tylko wodotryski ;) ..
edit: rozdzielczosc 10mp - tu jeszcze moze jest "+" dla 400d ale 8mp to tez czasem az nadto 8-)
nie rozumiem ludzi którym przeszkadza nadmiar MPX jak komuś za dużo zawsze moze przestawić rozdzielczość na Small i po problemie a odwrotnie juz się nie da :-)
Wiecej MPX to zaleta
a czy ja napisalem ze mi przeszkadza czy ze to "+" dla 400d :confused:
aparat zawsze robi zdjecie w maks. rozdzielczosci, dopiero potem wg. algorytmu oprogramowania zmniszjsza je do odpowiedniego rozmiaru.. troche jak resize w PS tylko ze to juz ingerencja softowa w zdjecie i co za tym idzie - lekki spadek jakosci.. w PS'ie tez przeciez wyostrzasz zdjecie po zmniejszeniu, prawda??
nie zawsze - w 400d akuratnie tak, w kompaktach z 10mp upchnietych na matrycy 1/2,5 cala nie :roll:
400d ma trochę większą matryce niż 350d, ale te 8mpix całkowicie wystarczy jaka dla mnie. Za chwilę będzie 450d albo 500d z 12mpxi lub więcej.
Odwołując się do powyższego przykładu podanego prze Kubak82 pomyśl jak muszą być te piksele naciśnięte tam, co w efekcie może powodować więcej szumów i po co to, po to żeby ludzie myśleli że to lepszy aparat niż ten z 5mpix, a szumy producenci niwelują softem.
w D60 nie działa.
z ciekawości przejrzałem swoje zdjęcia - mam 1 hot ruchomego, raz tu raz tam, podejrzewam, że się przemieszcza gdy ładuję baterię i wtedy ją wyjmuję z body