No niezupełnie. Kalibracja monitora to właśnie nic innego jak utworzenie dla niego profilu ICC. Usunięcie profilu jest równoznaczne z wywaleniem kalibracji.Cytat:
Zamieszczone przez mark_solo
Kalibracja "w fabryce", ta techniczna to zupełnie coś innego.
Właśnie NIE. Kalibrowałem trochę różnych monitorów u znajomych (u siebie robię to co tydzień). 99% tańszych monitorów ma mocno "podbity" kanał niebieski. Obraz wydaje się nieco ostrzejszy ale barwy są do bani - zimne i podniebieszczone. Te z "wyższej półki" są nieco lepsze ale też trzeba je kalibrować.Cytat:
Zobacz w PSie View->Proof Setup oraz View->Proof Colors i zastanów się po co to jest.
Też NIE. Zobacz link, który już podałem (sam pisałem). Urządzenia mają bardzo różne gamuty. Niektóre nawet bardzo różne. 350D ma akurat wręcz ogromny gamut w porównaniu z sRGB. Drukarki Canona też mają gamuty dużo większe od sRGB. Przejśc pomiędzy nimi bez zarządzania barwą, ot tak się nie da. Jeśli mówimy o RAW to Color Management jest wręcz niezbędny. RAWy powinny byc "wywoływane" do np. ProPhoto jeśli myslimy o dalszej obróbce a zamiana na profil sRGB to ostatni krok w obróbce przed zapodaniem zdjęcia na www. Sposób renderingu TEZ ma znaczenie i to duże. Większość programów (tych najprostszych typu Ifran, ACDsee itp) renderingu nie ma wogóle...Cytat:
Zrób sobie taki prosty test. Wywołaj RAWa do ProPhoto i JPEGa a potem wyświetl to np. IE. Wyjdzie tragedia :)
Janusz
Monitory trzeba skalibrować, najlepiej kalibratorem ale Adobe Gamma też od biedy wystarczy. Inaczej ZAWSZE będą różnice.Cytat:
Zamieszczone przez Pirx