Odp: Komputer dla fotografa 2024
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Ostatnio to robiłem z XP.
A teraz do Ciebie pytanie: ile razy dodałbyś pamięci, zmienił procka lub kartę graficzną, zainstalował nowszy system w maku, GDYBYŚ MÓGŁ?
Mam 3-letniego MBP M1 i nie jak na razie nie zrobiłbym tego ani razu.
Ostatnio nawet sobie pomyślałem że może czas na jakąś M3 lub coś - i nawet mój fanbojski umysł nie był w stanie wymyślić powodu, dla którego miałbym to zrobić.
Jeżeli chodzi o rozbudowywalność Apple to też mit. Oczywiście laptopów rozbudować się nie da - ale przecież każdego Mini, Studio czy tam MBP Pro da się spokojnie rozbudować przy pomocy komponentów "rynkowych".
Jeżeli chodzi o system to na tym Macu to już 3-ci (Apple wydaje nowe systemy co rok) - oczywiście upgrade a nie reinstall. Od czasu kiedy MacOS przeszedł na APFS gdzie upgrade systemu odbywa się na zasadzie snapshotów partycji read-only (cały system jest read-only) nowa wersja systemu instaluje się jakieś 20min i w zasadzie jest procesem takim samym jak upgrade IOSa - czyli po prostu po reboocie masz nowy system. macOS jak każdy Unix (bo to w końcu w dalszym ciągu jest klon unix'a) - wszystkie dane użytkownika i zainstalowanych programów są odsperaowane od Corowego systemu. Odinstalowanie aplikacji odbywa się po prostu przez skasowanie katalogu, w którym są itp (żadnych bibliotek w jakiś tam system32 itp...)
p,paw
System to rzeczywiście kwestia aktualizacji. Ale próg kupienia nowego kompa to, jak czytam, 16 tysięcy. A próg zrobienia 32 GB z 16 GB to jakiś tysiąc.
Sam się zastanawiałem nad przejściem na maka kilka lat temu, nawet poważnie studiowałem plusy dodatnie i ujemne, ale ze względu na to wszystko, co zostało wyżej powiedziane windzie - zrezygnowałem.
Winda stała się całkiem dobra od wersji Win2000.
--- Kolejny post ---
Mam jakiegoś iPada, podarowanego i fakt to tablet, a nie komputer. Do zajrzenia w internet i puszczania spotifaja jest ok, ale poza tym nie widzę przewagi nad tabletami innych systemów.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Mam jakiegoś iPada, podarowanego i fakt to tablet, a nie komputer. Do zajrzenia w internet i puszczania spotifaja jest ok, ale poza tym nie widzę przewagi nad tabletami innych systemów.
Tak jak pisałem, dopiero w całym ekosystemie pokazuje "pazury". Poczynając od takich rzecz jak zaczynanie pisania maila na kompie i kończenie pisania na iPadzie (dzieje się to tak po prostu - nic nie trzeba robić), poprzez wspólny system haseł, udostępniania zawartości, wyświetlania ekranów (ja swojego iPada często używam jako fajnego podręcznego monitora do jakiś tam narzędzi) i wiele.
Ja bym żadnego Androida nie użył z bardzo prostego powodu - security (jestem człowiekiem od bezpieczeństwa, wiem co mowię). Oczywiście mega mi się nie podoba to co wymogła EU na Apple - czyli możliwość instalowania apek z niezweryfikowanych źródeł. Z punktu widzenia bezpieczeństwa to jak więszkość działań EU - wylanie dziecka z kąpielą.
p,paw
Oboje moich dzieci jest programistami: jedno używa maka, a drugie windy. Gdy zapytałem o linuksa, to oboje go znieważyli. ;)
--- Kolejny post ---
Co do androida, to się absolutnie zgadzam, boleję nad tym, że inne systemy mobilne się nie przebiły. Mówiłem pod kątem szarego użytkownika.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Oboje moich dzieci jest programistami: jedno używa maka, a drugie windy. Gdy zapytałem o linuksa, to oboje go znieważyli. ;)
A bo Mac z linuxem rzeczywiście nie na żadnego związku ;-)
Mam podobne zdanie w tym temacie :)
Jądro MacOS'a (ale także IOS'a, IpadOS, TVOs' itp) zbudowane jest na bazie MACH'a - systemu, który o wiele lat wyprzedził swoją innowacyjnością cały rynek.
Przejście MAC'a na ARM spowodowało, że obecnie cała platforma Apple, wszystkie urządzenia oparte są na takiej samej architekturze sprzętowej i programowej.
p,paw
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
A tak zupełnie z ciekawości (bo zupełnie nie mam doświadczenia - mam z rzadka używaną wirtualkę Win11Arm) - jak często trzeba dziś Windę przeinstalowywać/instalować od zera żeby wszystko działało? Coś się zmieniło na lepsze - w sensie, czy 4-letnia Winda śmiga tak jak nówka?
p,paw
nigdy - system po prostu działa :)
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
A tak zupełnie z ciekawości (bo zupełnie nie mam doświadczenia - mam z rzadka używaną wirtualkę Win11Arm) - jak często trzeba dziś Windę przeinstalowywać/instalować od zera żeby wszystko działało? Coś się zmieniło na lepsze - w sensie, czy 4-letnia Winda śmiga tak jak nówka?
p,paw
Mniej więcej od 15 lat tego nie robiłem.
U mnie jakoś od Windows 7 przestałem bawić się takie zabawy. No i dużą zmianą na plus było w pewnym momencie przeskoczenie na dysk SSD pod system.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Mniej więcej od 15 lat tego nie robiłem.
U mnie jakoś od Windows 7 przestałem bawić się takie zabawy. No i dużą zmianą na plus było w pewnym momencie przeskoczenie na dysk SSD pod system.
Matko boska, masz od 15 lat tego samego kompa?
p,paw
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Ja bym żadnego Androida nie użył z bardzo prostego powodu - security (jestem człowiekiem od bezpieczeństwa, wiem co mowię). Oczywiście mega mi się nie podoba to co wymogła EU na Apple - czyli możliwość instalowania apek z niezweryfikowanych źródeł. Z punktu widzenia bezpieczeństwa to jak więszkość działań EU - wylanie dziecka z kąpielą.
p,paw
te działania UE to może być reakcja na wdrażanie standardów w produkty Apple np. HTML5 - to co robią to już nawet śmieszne nie jest, dodatkowo dochodzi jeszcze kulawa polityka informacyjna :) co nie działa. ogólnie to nie jest wielką sztuką osiągnąć jakiś poziom bezpieczeństwa w tak zamknietym i powoli wrażającym (lub nie wdrażającym) standardy systemie
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
te działania UE to może być reakcja na wdrażanie standardów w produkty Apple np. HTML5 - to co robią to już nawet smieszne nie jest, dodatkowo dochodzi jeszcze kulawa polityka informacyjna :) co nie działa. ogólnie to nie jest wielką sztuką osiągnąć jakiś poziom bezpieczeństwa w tak zamknietym i powoli wrażającym (lub nie wdrażającym) standardy systemie
Nie, to jest reakcja wyłącznie na to, że a umieszczenie apek w sklepie Apple, trzeba płacić. Od płatności w Apkach apple też pobiera marżę i to się EU nie podobało. Bo jak wiadomo w komunie prywatnej firmie nie wolno robić co się chce :)
p,paw