Dziękuję
pozdr Robert
Wersja do druku
Dziękuję
pozdr Robert
Jesli koniecznie chcesz cos zrobic z tlem, to mozesz zdjac mu troche koloru, troche go rozmyc, ale w granicach przyzwoitosci, tak zeby nie wygladalo to na chamska zabawa photoshopem. Moze zrob sobie taka probe kilka wersji rozmycia z roznym promieniem i obejrzyj po kolei zobaczysz roznice.
tu dla przykładu pokazuje zdjęcie może nie tak czarnego jak CTR ;] ale również bardzo ciemnego psa :)
www.warem-s.pl/filip/1.jpg
wydaje mi się że szczegóły zarówno w na psie jak i na tle są ok.
F2.8
1/250s
ISO 200
-0.7 EV
pomiar światła skupiony na psie :)
btw: zmieniłby tu ktoś coś jeszcze ? :)
A z polarem próbowałeś?
Jak bardzo słusznie zauważył Vitez to się da zrobic poprawnie bez zbytniej ingerencji w PSa. W końcu w analogu się dawało to i tu też :-)
Apropo's RAW to zupełnie nie wiem czemu ludzie wydają pieniądze na aparat rejestrujący 4096 poziomów a później używają 256 (to jest szesnaście RAZY mniej) i dziwią się, że im giną przejścia tonalne, szczegóły, że w cieniach marnie a w światłach wypalone...
Janusz
RobertN,
w przypadku pieskow w dynamicznych ujęciach - ŻADNYCH ZDJĘĆ Z LAMPĄ. Dlaczego?
1. W przypadku dynamicznych sportów - lampa oślepia psa. Dlatego wlasnie w Spodku zakazali byskac flashami. Nie podczas calej wystawy, tylko podczas zawodów flyball, gdzie najszybsze psy w polsce biegły z ogromną szybkością. Blysk w oczy mógł spowodować ze pies rozbiłby się o maszynę z piłkami lub balustradę.
(dlatego wlasnie IMO błyskanie flashami podczas zawodów w Spodku mimo zakazu to głupota).
2. Widziałeś efekt "zielonych oczu" u piesków? W scenach statycznych można troche łeb pieska przechylić, ale w dynamicznych ujęciach to loteria. Jak lampa odbije sie od oczu, to masz ufitę na fotce.
To co mogę doradzic, a co częściowo poruszyli moi przedmówcy:
1. Unikaj zdjęć pod światło. Raczej je wykorzystuj, rób ze światłem za plecami lub z boku, sierśc się wtedy zaczyna lśnić i widać detale.
2. Ostrz na oczy psa
3. Przy statycznych portretach - praktycznie dowolny punkt AF, przy dobrze oswietlonych oczach. Przy dynamicznych - srodkowy z AI Servo (lub strefa w przypadku dużych psów)
4. Na RAW można sobie pozwolic przy portretach (gdy szybkośc zapisu nie ma znaczenia). Sugeruję ten format.
Ale gdy focisz dynamicznie, w seriach, to pozostaje jpeg. I też sie da.
5. Jesli nie fotografujesz pod swiatło ,a pies zajmuje dużą częśc kadru, to ekspozycje mozesz pociągnąc delikatnie w dół
Przy dynamicznych ujęciach bardzo ważny jest dokładny i w miarę szybki AF.
Ponizej parę fotek z przed kilku dni. Akurat na obozie wsrod pieskow miałem jednego "murzynka":
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Wszystkie fotki to mniejsze lub większe cropy z jpg-a. Pomiar matrycowy.
pozdrawiam
amber
6 zdjęćw serii Ci mało ? (jeśli chodzi o 350D) a RAW zawsze i wszedzie sie przyda :)Cytat:
Zamieszczone przez Amber
co do zdjęć, sznaucer jest ogolony prawie w całości (bez łap i głowy) więc to troche inaczej jest, jednak dużo mniej detali jest wtedy na psie niż jakby miał futro (moje zdjęcie powyżej lub ctr)
a i jednak wole pomiar skupiony i -0.7 lub -1 EV
6 zdjęć w serii to BARDZO MAŁO np. przy zawodach flyball.Cytat:
Zamieszczone przez Alzail
Na wystawach, gdy pies prezentowany jest na ringu w zupełności wystarczy.
Przy frisbee rownież powinno wystarczyć, przy agility - czasami to jest mało.
Wszystko zależy od tego co fotografujemy.
Ale na głowie i łapach są zachowane szczegóły. Gdyby nie był ostrzyżony, to detale rownież byłyby na futrze i byłoby ich zapewne więcej ;)Cytat:
pozdrawiam
amber
szczegóły na ostatnim zdjęciu szczególnie klatka i broda gdzieś sobie poszły :)
dziś próbowałem trochę na swoim psie z pomiarem matrycowym, ze skupionym i korekcją -1, ze skupionym i doświetlonym lampą z korekcjaą-1 na lamipie, i muszę powiedzieę że najlepiej wypadło chyba to ostatnie polaczenie.
wiem że na zawodach to lampa odpada ze względu na to co Ty powiedzialeś, jak i też ze względu na odległość od psa.
raw i tak lepiej mież niż nie mieć :)
Czegoś tu nie rozumiem. Co ma pomiar matrycowy czy skupiony do prawidłowości naświetlenia klatki. Pies jest czarny. Tak? No to odbija 1-1.5 razy mniej światła niż te słynne 18% i trzeba korygować pomiar "na psa" o -1.5 może nawet o -2 EV.Cytat:
Najlepiej jednak zmierzyć światło na szarą kartę (może być zastępczo ciemno zielona trawa) ustawić tryb M i cykać dopóki warunki się nie zmienią.
Powrócę do tego polara. Polar redukuje kontrasty więc łatwiej "wyciągnąć" psa i jego sierść z cienia. Polar wydłuży czas naświetlania ale to nawet i dobrze. Na zdjęciach z przykładów powyżej bardzo brakuje ruchu. Są wręcz statyczne a psy (może z wyjątkiem jednego) wyglądają jak "wypchane mumie". Brak w zdjęciach dynamiki, lekko rozmazanych nóg, ogonów itp.
To mój osobisty punkt widzenia. :-)
Pozdrawiam
Janusz
to ze jak skupisz pomiar na psie to wtedy mozesz dac te -1 bo wiesz ze eskpozycja bedzie przeswietlona, a jak masz matrycowy to nie wiesz czy tło jest bardziej jasne czy ciemne i nie wiesz jaka korekcje zastosowac.
z M to ja nie bede probowal :P