Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Może ktoś oczytany w tej materii wie.
Oczytać to się można, oby to tylko była prawda, a nie zmyślenia, jakich wiele w innych tematach.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Nie ma się co chwalić odkurzaczami bo tu nie koło gospodyń wiejskich :l
Nie w tym rzecz, aby się czymś chwalić, ale żeby mieć przykład, jak przełomowa konstrukcja nie rozpowszechnia się ze względów merkantylnych i pozostaje ekskluzywna, aby nie wykosić całego rynku za jednym zamachem, bo to ten rynek wart wielkich pieniędzy się sprzeciwia, ale wciska ludziom chłam. Rainbow- biorąc pod uwagę jego konstrukcję (rozbierałem na części) mógłby kosztować 1000 PLN, a może i dużo mniej przy zmniejszeniu standardów wytrzymałościowych, ale wtedy to on żadnej konkurencji by nie miał, i w branży foto jest podobnie- wszyscy chcą żyć, więc nie pozwalają sobie na wzajemne wyniszczanie, a klient nigdy nie dostaje tego co jest aktualnie najlepsze pod każdym względem w jednym wyrobie.
To już takie trochę gdybanie co by było gdyby jedynym celem było ulepszanie świata, gdyby świat był inaczej ułożony, gdyby nie było patentów i gdyby firmy mogły być non profit i nie musiały martwić się o przychody i zyski. Utopia jest podobno możliwa w literaturze, bo jak wiemy papier wszystko zniesie.
Kiedy filozof odpowiada, przestajemy rozumieć o co pytaliśmy :) Panie filozofie.
Jak rozpoznac filozofa?
To osoba ciekawa świata, dociekliwa, skrupulatna, potrafiąca dostrzegać więcej niż przeciętny człowiek. To też osoba odważna, która nie zawaha się zwątpić w przyjętą doktrynę, nie zawaha się jej podważyć, nie zgodzić się, wyrazić własne zdanie.
Nowy kierunek filozoficzny atsf byłeś wykreowałeś, mniemanologia fotograficzna.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Rainbow- biorąc pod uwagę jego konstrukcję (rozbierałem na części) mógłby kosztować 1000 PLN, a może i dużo mniej przy zmniejszeniu standardów wytrzymałościowych, ale wtedy to on żadnej konkurencji by nie miał, ...
Nic by nie było bo są odkurzacze działające na tej zasadzie np. do gipsu i nie kosztują nawet 1000. Problem polega na tym że jak zwykle na tym świecie to rozwiązanie nie jest bez wad.
Odkurzacz z tornadem w środku :)
No to pogadali my sobie o odkurzaczach, a teraz wróćmy na moment do tych czarów w sprzęcie fotograficznym.
Moje cyfrowe lustrzanki, które nie mają elektronicznych migawek, ani żadnych cudów w postaci dodatkowej pamięci pod matrycą, potrafią przy całkowicie otwartej migawce mechanicznej, gdy żadne lamelki na nic nie wpływają, zarejestrować za jednym zamachem obraz na całej powierzchni matrycy przy oświetleniu błyskiem trwającym od np. 1/50.000 s do 1/200 s. Dlaczego więc przy migawce elektronicznej cały czas odkryta matryca nie rejestruje obrazu w takim samym trybie, jak przy oświetleniu błyskowym?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Nic by nie było bo są odkurzacze działające na tej zasadzie np. do gipsu i nie kosztują nawet 1000. Problem polega na tym że jak zwykle na tym świecie to rozwiązanie nie jest bez wad.
Znalazłeś jakieś wady w odkurzaczu Rainbow poza ceną? Mam go 25 lat i nie znalazłem żadnej.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Nowy kierunek filozoficzny atsf byłeś wykreowałeś, mniemanologia fotograficzna.
I to jest moja odpowiedź na fotografię mniemanologiczną :mrgreen:
W tej cenie to mógłby już sam odkurzać chałupę.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
No to pogadali my sobie o odkurzaczach, a teraz wróćmy na moment do tych czarów w sprzęcie fotograficznym.
Moje cyfrowe lustrzanki, które nie mają elektronicznych migawek, ani żadnych cudów w postaci dodatkowej pamięci pod matrycą, potrafią przy całkowicie otwartej migawce mechanicznej, gdy żadne lamelki na nic nie wpływają, zarejestrować za jednym zamachem obraz na całej powierzchni matrycy przy oświetleniu błyskiem trwającym od np. 1/50.000 s do 1/200 s. Dlaczego więc przy migawce elektronicznej cały czas odkryta matryca nie rejestruje obrazu w takim samym trybie, jak przy oświetleniu błyskowym?
I teraz czytamy co napsaliśmy: błyskiem. Jeszcze raz czytamy: błyskiem.
I zastanawiamy się nad tym co napisaliśmy.
To są zupełne podstawy fotografii.... podstawy.
Właśnie wynalazłeś rozwiązanie dla rolling shutter. Zgaśmy słońce i oświetlajmy poruszające się obiekty światłem błyskowym. Zdecydowanie zadziała.
Cytując Millera (którego nie cierpię, ale nie sposób odmówić mu inteligencji) w słowach do pewnej posłanki - "w tym wypadku milczenie jest już nie złotem a szansą. Szkoda, że nie wykorzystaną" ;-)
p,paw
Ale powstaje kolejne pytanie na pograniczu fizyki kwantowej, przecież prędkość światła niby duża, a co jeśli obiekt ucieknie z kadru zanim błysk doleci?
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
I teraz czytamy co napsaliśmy: błyskiem. Jeszcze raz czytamy: błyskiem.
I zastanawiamy się nad tym co napisaliśmy.
To są zupełne podstawy fotografii.... podstawy.
Właśnie wynalazłeś rozwiązanie dla rolling shutter. Zgaśmy słońce i oświetlajmy poruszające się obiekty światłem błyskowym. Zdecydowanie zadziała.
Cytując Millera (którego nie cierpię, ale nie sposób odmówić mu inteligencji) w słowach do pewnej posłanki - "w tym wypadku milczenie jest już nie złotem a szansą. Szkoda, że nie wykorzystaną" ;-)
p,paw
Znowu sobie śmieszki robisz, a na pytanie nie odpowiadasz.
W pytaniu nie ma nic o ruchu obiektu, lecz jest o metodzie zapisu. Efekt 'rolling shutter" wynika z metody zapisu, a nie z tego, że obiekt się rusza. Przy innej metodzie zapisu ten efekt nie występuje, lub jest znikomy, pomimo tego, że obiekt się rusza. Pytanie więc jest o to, jak jest rejestrowany obraz naświetlony błyskiem jednocześnie na całej powierzchni matrycy, i dlaczego w ten sam sposób nie jest rejestrowany obraz przy migawce elektronicznej, lecz jest on sczytywany sekwencyjnie, jak przy przesuwaniu się szczeliny migawki mechanicznej.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Ale powstaje kolejne pytanie na pograniczu fizyki kwantowej, przecież prędkość światła niby duża, a co jeśli obiekt ucieknie z kadru zanim błysk doleci?
Wtedy uratować nas może tylko optyka obliczeniowa.