Odp: Canon RF 24-50 mm f/4.5-6.3 IS STM - budżetowy standard zoom do pełnej klatki
2 załącznik(ów)
Odp: Canon RF 24-50 mm f/4.5-6.3 IS STM - budżetowy standard zoom do pełnej klatki
Ten obiektyw jest oficjalnie dedykowany do pelnej klatki a w praktyce nie kryje sensora FF.
Przypomina mi to krycie miedzy FF a APS-C.
Obraz jest naprawde mocno zakrzywiony + czarne paskudne rogi.
Tak naprawde oszukali ludzi bo oprogramowanie prostuje rogi i nieco powieksza obraz na tyle aby byl obraz bez pasudnych rogów.
W rzeczywistosci tracisz detal a obraz jest przeskalowany do FF.
Załącznik 14817
Po programowej korekcji ACR
Załącznik 14818
ciekawe czy będzie na co zmienić system jak zaczną takie Lki produkować bo obawiam sie że tego typu działalność jest zaraźliwa - ogólnie to pewnie będzie miał dobre recenzje bo korekcja cyfrowa to przecież teraz standard i nie ma się czego obawiać :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
ciekawe czy będzie na co zmienić system jak zaczną takie Lki produkować bo obawiam sie że tego typu działalność jest zaraźliwa - ogólnie to pewnie będzie miał dobre recenzje bo korekcja cyfrowa to przecież teraz standard i nie ma się czego obawiać :mrgreen:
Problem w tym, ze fotografie obrabiam w starszej wersji Photoshopa a po konwersji z Adobe DNG Convertera do DNG mam w tym DNG mega beczki i czarne rogi.
Zastanawia mnie na ile korekcja do normalnej postaci obrazu psuje rzeczywisty obraz zgodny z dana ogniskowa.
Czy ktos sprawdzal czy obraz z RF 20mm jest = EF 20mm z innego szkla ?
Dlatego te szkła z taka dystorsją nigdy nie będą miały ostrych rogów nawet na f/8 f/11. Słabe do fotografii krajobrazowej a po to chyba są małe ciemne zoomy.
3 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
darekw1967
Problem w tym, ze fotografie obrabiam w starszej wersji Photoshopa a po konwersji z Adobe DNG Convertera do DNG mam w tym DNG mega beczki i czarne rogi.
Zastanawia mnie na ile korekcja do normalnej postaci obrazu psuje rzeczywisty obraz zgodny z dana ogniskowa.
Czy ktos sprawdzal czy obraz z RF 20mm jest = EF 20mm z innego szkla ?
Masakara z tą korekcją w Canon RF 24-50 mm f/4.5-6.3 IS STM! Przecież to jest ewidentnie zoom pod APS-C.
Do Nikona Z6 mam na wakacyjne wypady malutki i cholernie ostry NIKON Nikkor Z 24-50 mm f/4-6.3 no i jest pod pełną klatkę bez żadnych korekcji i kupiłem go za 900zł w Interfoto.
Kilka fot z niego z Photoshopa po konwersji z Adobe DNG Convertera do DNG
Załącznik 14820
Załącznik 14819
Załącznik 14821
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Masakara z tą korekcją w Canon RF 24-50 mm f/4.5-6.3 IS STM! Przecież to jest ewidentnie zoom pod APS-C.
No, prawie jak najnowszy flagowy ultraszerokokatny zoom od Sony za 13 tysiecy ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
darekw1967
Ten obiektyw jest oficjalnie dedykowany do pelnej klatki a w praktyce nie kryje sensora FF.
Przeciez to samo jest w RF 16 f2.8. Korygowane jednym kliknieciem w programie, 16mm liczone jest juz po korekcie.
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Dlatego te szkła z taka dystorsją nigdy nie będą miały ostrych rogów nawet na f/8 f/11. Słabe do fotografii krajobrazowej a po to chyba są małe ciemne zoomy.
Wszystko by bylo ok gdyby ten obiektyw pokrywal sensor FF.
Niestety w rzeczywistosci nie pokrywa i ubytki sa dosc znaczne dla FF i bardziej to klasyfikuje sie do standardu RF-S.
Zmniejszanie rozmiaru szkla wbrew fizycznym ograniczeniom i postawienie glownie na soft daje niefajny obraz rozwoju tanszych i ciemniejszych szkiel RF.
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
No, prawie jak najnowszy flagowy ultraszerokokatny zoom od Sony za 13 tysiecy ;)
Masz Sony fobię (wciskanie w każdym swoim wpisie tego producenta) i to się leczy xD
Może nie zauważyłeś, ale pisałem o budżetowym Nikonie Nikkor Z 24-50 mm f/4-6.3, który bez jakichkolwiek korekt programowych daje świetny obrazek jakościowo porównywany w testach do NIKKORA Z 24-70mm f/4 S
Z tym korygowaniem jest roznie a ludzie maja rozne programy do obrobki fotografii.
U mnie wyszly JAJA a stara wersja Pshopa i ACR nie ma w bazie obiektywów RF.
Adobe Raw Converter stworzym mi DNG bez tych korekcji.
Po wczytaniu do starej wersji oprogramowania jest beczka i paskudne rogi i trzeba recznie to prostowac.
Chodzi o to, ze te metody programowe nie zawsze zadzialaja i pozniej to wychodzi bokiem