Odp: Szerokokątny obiektyw do RP
@candar to wezmę pod uwagę tą Sigmę, najlepsze jest to że pod Nikona i Sony ta sigma kosztuje koło 2 tys a pod Canon 3-4 tys.
Jest jeszcze tańszy odpowiednik 35 1.8 RF, tego też nie brać pod uwagę?
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
@
candar to wezmę pod uwagę tą Sigmę, najlepsze jest to że pod Nikona i Sony ta sigma kosztuje koło 2 tys a pod Canon 3-4 tys.
Jest jeszcze tańszy odpowiednik 35 1.8 RF, tego też nie brać pod uwagę?
Ale dlaczego wybrałbyś bzyczek RF 35 1.8 zamiast EF 35 1.4L , jakieś wytłumaczenie? RF 35 1.8 to drogie szkło budżetowe z mnóstwem wad, które powinno kosztować połowę swojej ceny (nie więcej niż 1k zł). Zresztą: https://www.fredmiranda.com/forum/topic/1693092
Ok, już nie dyskutuje[emoji846]. Może uda mi się ustrzelić ta Sigmę.
Wracając do 35, krajobraz też ogarnę(góry)?
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Ok, już nie dyskutuje[emoji846]. Może uda mi się ustrzelić ta Sigmę.
Wracając do 35, krajobraz też ogarnę(góry)?
Musisz się zdecydować :) Czy chcesz zooma 24-70 2.8 w góry, czy 35 1.4 do portretu. To dwa diametralnie różne zastosowania ;) W góry to raczej UWA i było o tym wyżej ;)
BTW - góry mają to do siebie, że raczej wykluczają tzw. "nożny" zoom przy stałkach typu 35 mm (przepaść, brak miejsca itp) i raczej lepsze są zoomy z realnym kilkakrotnym zoomem ;)
Nalepiej i to i to [emoji23]. Ale tak na poważnie to źle ująłem pojęcie portret. Tutaj miałem na myśli bardziej portret streetowy( wiem że w nomenklaturze nie ma czegoś takiego, ale żeby było na zewnątrz szerzej [emoji846]).
Stricte do portretów mam 85 i dla mnie jest świetna [emoji846].
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Nalepiej i to i to [emoji23]. Ale tak na poważnie to źle ująłem pojęcie portret. Tutaj miałem na myśli bardziej portret streetowy( wiem że w nomenklaturze nie ma czegoś takiego, ale żeby było na zewnątrz szerzej [emoji846]).
Stricte do portretów mam 85 i dla mnie jest świetna [emoji846].
Odezwij się do mnie na priv. Powiem Ci dlaczego nie warto kupować używanego ef 35L w budżecie ok 3K. Aczkolwiek jedna oferta na allegro ciekawa jest :)
Mam od też od wielu lat sigmę 35Art i mam RF35. Napiszę Ci jaka jest różnica miedzy nimi.
Miałem też ef 16-35 i ef 24-70 więc coś mogę o nich powiedzieć.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Odezwij się do mnie na priv. Powiem Ci dlaczego nie warto kupować używanego ef 35L w budżecie ok 3K. Aczkolwiek jedna oferta na allegro ciekawa jest :)
Mam od też od wielu lat sigmę 35Art i mam RF35. Napiszę Ci jaka jest różnica miedzy nimi.
Miałem też ef 16-35 i ef 24-70 więc coś mogę o nich powiedzieć.
To może napisz to publicznie, bo myślę, że więcej osób chciałoby to przeczytać:)
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
To może napisz to publicznie, bo myślę, że więcej osób chciałoby to przeczytać:)
Miałem takiego kolegę w szkole ;) Miał podobną ksywkę do przedmówcy: "Wiem, ale nie powiem" :)
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Głownie chodzi o wiek tych obiektywów, który rozpoznasz po kodzie na tylnej części. Często są to szkła 10-12 letnie, 2-3 właściciel, a uwierz mi, że 10 lat temu mało kto kupował szkło za 5 tyś by leżało i kurzyło się. To były woły robocze, w większości przypadków. eLki nie są nie zniszczalne, wymiana af czy przysłony trochę kosztuje.
Na dziś jest jedna perełka za 3300 z kodem UD ( 2015r) co na tle kodów UZ( 2011) czyni go okazją. W podobnej cenie można mieć niemal identyczną optycznie nową sigmę Art ze sklepu na GW lub używkę za 2,5K
Jak mowa o 35mm to jest jeszcze Tamron SP 35/1.4 (poniżej 3,5k nowy) i Tamron SP 35/1.8 VC (do dostania jeszcze taniej). Ten pierwszy ponoć genialny, ten drugi bardzo przyzwoity. Mam ten drugi, bardzo lubię, ostry i ładnie maluje z eRką. Z wad: trochę aberruje i ma cebulowy bokeh.