A gdzie kupujesz tą Tokinę i ile dajesz?Cytat:
Zamieszczone przez SUNNY
Wersja do druku
A gdzie kupujesz tą Tokinę i ile dajesz?Cytat:
Zamieszczone przez SUNNY
Witam. Kupilam Tokine na allegro za 850 i.... niestety albo zostalam oszukana albo nie wiem co. Zdjecia wydaja sie nieostre w srodku kadru a ostre na dole czy dookola. Jestem zalamana. Miala byc zyleta a jest nieostro...
Cytat:
Zamieszczone przez SUNNY
może zdjęcia pokażesz?
Ja właśnie dlatego NIE kupiłem tej Tokiny, bardzo wiele osób się skarży na współpracę z cyfrą. Mam znajmego, który zapiną ją do analoga, i jest bardzo dobrze. To samo zresztą można wyczytać na przykład tutaj.Cytat:
Zamieszczone przez SUNNY
Bo jak bym sprzedawał auto, to też bym napisał w ogłoszeniu, że to jest igła. Przecież jak koś sprzedaje obiektyw, to nie napisze, że jest mydlany, tylko żyleta... Tylko po co sprzedawał, skoro taki dobry >?
TOKINA AT-X PRO SV 28-70
Powiem tak... jak będziecie chcieli zobaczyc zdjęcia to moge wrzucic na forum... ale: przeczytalam troche wczesniej co pisał Cichy a propos ostrości, że należy przestawić na 2...
Do tej pory robiłam w NATURAL - sharpness skręcone na 0, aby mieć materiał wyjściowy do dalszej obróbki. Teraz sobie zmieniłam na 2 a czasmi przestawiam na 3 i jest bajka. A jak sobie skręcę na 0 to potem przy obróbce koncowej SHARPNESUJE :) <takie nowe pojęcie> i jest bajka. Bajka!!!:) Bardzo ładne. Oczywiście pokazują sie CZASAMI TYLKO!!! abberracje chromatyczne, gdy np panna młoda ma białą suknie na tle ciemnych drzewek, ale to wszystko, a blinki to miałam jak na raize tylko na jednym zdjęciu. PS załatwia wszystko. Reszta po podostrzeniu jezeli chodzi jakośc jest slicznie. Potem tylko zabawa kolorami i jest naprawdę ciekawei pieknie.
Ogólnie bardzo sliczny obiektyw. Duże konkretne szkło - robi wrażenie. Nie jest ż takie głośne jak tu słyszałam że jest. Jutro przyjdzie do niego HOYA SHMC UV. Myśle ze powinno byc jeszcze lepiej.
Jezeli chodzi o uwago co do obiektuywu to:
-pięknie wykonany, to trzeba oddać jest naprawe solidny,
-ciężki - 700 gram to nie przelewki - tamron 200 g lezejszy...
- no i te 77mm:) ale potem dopłacam za filterki i tego typy sprawy...
- niestety 2.8 to duze ryzyko. wiekszosc zdjec niewyraźnych, ale niewyraźnych "artystycznie" na upartego można sie dalej z nimi bawić w ostrzenie, ale chyba lepiej iść w stronę zmiękczania. Od 5.6 w górę fakctycznie jest dobrze... i czasami od 4ry:)
na razie tyle...:) Zaraz walę dalej na plenerek i kolejne testy, może wyłapię coś nowego:) papa
PS. OSTATECZNIE Z JAKOŚCI ZDJĘĆ I KOLORKÓW I OSTATECZNEJ OSTROŚCI JESTEM BARDZO ZADOWOLONA:)
rysuje bardzo ostro, bokeh też niezły.....
a propos ile listków ma ten tamronik ???