Odp: Czy warto kupować nowego Canona R w listopadzie 2020...
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Użytkowałem do tej pory pięć bezlusterkowców Sony: Nex 5 , Nex 5N oraz wszystkie poprzednie A7 (A7, A7 II i A7 III cały czas w użyciu moim i córki - używane do filmowania i zdjęć przez córkę), trzy bezlusterkowce Fuji X-E1, X-T1, X-T2, dwa bezlusterkowce Nikona 1 J1 i Z6 (oba cały czas w uzyciu), pięć DSLRów Canona i dziwnym trafem w żadnym nic nigdy nie "walnęło".
Wśród znajomych foto też nikogo nie znam, który miałby problemy ww. Ale doceniam Twój tok rozumowania i postponowanie innych firm na CB.
BTW - żaden użytkowany przeze mnie aparat nigdy nie wylądował w serwisie (czyszczenia matrycy nie liczę).
Sugerujesz, że podlinkowana firma publikuje cennik na naprawę usterek, które nie występują? Tak trudno wyobrazić sobie, że przycisk może uszkodzić się w czasie upadku body? Bylejakości tworzywa sztucznego? Bo ty nie znasz? A kim się sobie być wydajesz, że twoje doświadczenie zastępuje doświadczenie innych?
Miałem Fuji FinePix S3 Pro - niskie szumy, kolory, możliwość symulacji filmów, gumową rozpiętość tonalną w RAW, poziomy grip i tragiczny autofocus, w sprawie którego nie mogłem dogadać się z serwisem w czasie gwarancji body (o wymianie zapomnij). Pamiętam pytanie serwisanta: A co to jest ostrość? Kurna drugi Piłat: A co to jest prawda? Ponieważ nie mam zwyczaju odsprzedaży wadliwego sprzętu schowałem body głęboko do szuflady. W ubiegłym roku trapiony melancholią postanowiłem pobawić się Fujikiem, niestety nie dało się, bo mimo iż leżał w szufladzie na dwie równe połóweczki rozpadł się plastikowy włącznik okalący spust. Body odjechało z elektrozłomem. Czyliż jakie powinienem wyciągnąć wnioski o aparatach Fuji na podstawie filozofii: ja to ja?
Re: Odp: Czy warto kupować nowego Canona R w listopadzie 2020...
Cytat:
Zamieszczone przez
totamten
Sugerujesz, że podlinkowana firma publikuje cennik na naprawę usterek, które nie występują? Tak trudno wyobrazić sobie, że przycisk może uszkodzić się w czasie upadku body? Bylejakości tworzywa sztucznego? Bo ty nie znasz? A kim się sobie być wydajesz, że twoje doświadczenie zastępuje doświadczenie innych?
Miałem Fuji FinePix S3 Pro - niskie szumy, kolory, możliwość symulacji filmów, gumową rozpiętość tonalną w RAW, poziomy grip i tragiczny autofocus, w sprawie którego nie mogłem dogadać się z serwisem w czasie gwarancji body (o wymianie zapomnij). Pamiętam pytanie serwisanta: A co to jest ostrość? Kurna drugi Piłat: A co to jest prawda? Ponieważ nie mam zwyczaju odsprzedaży wadliwego sprzętu schowałem body głęboko do szuflady. W ubiegłym roku trapiony melancholią postanowiłem pobawić się Fujikiem, niestety nie dało się, bo mimo iż leżał w szufladzie na dwie równe połóweczki rozpadł się plastikowy włącznik okalący spust. Body odjechało z elektrozłomem. Czyliż jakie powinienem wyciągnąć wnioski o aparatach Fuji na podstawie filozofii: ja to ja?
Każdy dokonuje jakiś tam wyborów. Mnie sprzęt nigdy nie zawiódł i każdy używany przez siebie aparat mogę polecać jako wzór solidności i niezawodności. Fuji FinePix S3 Pro nie znam , bo 16 lat temu interesowały mnie wyłącznie Canony, które działają niezawodnie do dziś (został mi tylko 5D II, ale zdecydowałem sentymentalnie, że będzie stał na półce obok F1 New - analoga, którego używam.
Odp: Re: Odp: Czy warto kupować nowego Canona R w listopadzie 2020...
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Na FB jest grupa dotycząca serii 7 i 9. Znajdziesz bez problemu.
Nie ma tam wpisów o regularnie padających migawkach w A9 a że ktoś miał taki problem no cóż. Myślisz, że w innych firmach tego nie ma?
Zobacz https://fotoblogia.pl/10914,koszmar-...rk-ii#comments
Super a teraz sprawdź komentarze. 7DII padła po 2500 klapnięć. W innym modelu poniżej 50k. Czy to jest powód do pisania na forach, że w canonie migawka pada regularnie? Bzdura. Tak tez należy traktować Twój wpis o A9.
Ja zmieniłem Nikona na Pentaxa i potem szybko na Canona w 2009 roku po 4 padniętych migawkach w Nikonie. Na przestrzeni 5-6 lat padły dwie w analogach i dwie w dslr. W Pentaxie, Canonie i Sony nigdy nic nie padło a na bezlustrach zrobiłem pewnie 250-280.000 zdjęć i wiele godzin filmów i nic się nie zawiesiło. Nie potrzebny był reset itp.
Nawiązując do tematu wątku uważam, że jeżeli ktoś nie uprawia dynamicznej fotografii (sport, ptactwo) nie ma co się bać bezluster i jak najbardziej Canona R warto kupić.
Własne doświadczenia to za mała próba. Kiedyś dobrym źródłem o potencjalnych wadach sprzętu był blog lensrentals, teraz nie śledziłem.
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Własne doświadczenia to za mała próba. Kiedyś dobrym źródłem o potencjalnych wadach sprzętu był blog lensrentals, teraz nie śledziłem.
Najciekawsze jest to, że najwięcej do powiedzenia mają zawsze osoby, które aparatów i obiektywów danej firmy nigdy nie używali (albo od 16 lat chomikują w szufladzie zepsuty jeden aparat danej firmy) i posiłkują się zasłyszanymi na forach opiniami (w większości to tzw. urban legend).
Tak działa ludzki umysł. Generalizujemy i wyciągamy wnioski na chłopski rozum. Problem w tym, że to zostaje w internecie i się roznosi.
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
Czy waszym zdaniem jest sens kupować „stary” korpus gdy na rynku jest już r6????
z perspektywy uzytkownika 70D: uzywam tego sprzetu, ktory odpowiada moim potrzebom. niekoniecznie tego, ktory jest najnowszy. wiec nie widze przeciwwskazan dla R jesli odpowiadaja ci jego mozliwosci. co ma R6 czego nie ma R i na co sklonny bylbys wydac roznice w cenie?
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Każdy dokonuje jakiś tam wyborów. Mnie sprzęt nigdy nie zawiódł i każdy używany przez siebie aparat mogę polecać jako wzór solidności i niezawodności. Fuji FinePix S3 Pro nie znam , bo 16 lat temu interesowały mnie wyłącznie Canony, które działają niezawodnie do dziś (został mi tylko 5D II, ale zdecydowałem sentymentalnie, że będzie stał na półce obok F1 New - analoga, którego używam.
No ale przynajmniej daj mi (myślę, że nie tylko) cień nadziei, jesteś w stanie uwierzyć, że inni nie mają tyle szczęścia. Swoją drogą twoje przebiegłe w swej istocie zestawienie list usterek typowych dla bezluster i lustrzanek i powołanie się na ich długość przypomnialo mi w sensacyjny artykuł w jakiejś lokalnej gazecie z 1979 r. z tytulem: "Polonez" mniej awaryjny od Mercedesa - autor przytoczył dane odnośnie usterek automatycznych skrzyń biegów osobowych Mercedesów i fakt, że w "Polonezie" nie wystąpiła ani jedna taka awaria. Święta prawda, tyle, ze "Polonez" nigdy nie mial wersji z automatyczną skrzynią biegów!
Cytat:
Zamieszczone przez
totamten
No ale przynajmniej daj mi (myślę, że nie tylko) cień nadziei, jesteś w stanie uwierzyć, że inni nie mają tyle szczęścia. Swoją drogą twoje przebiegłe w swej istocie zestawienie list usterek typowych dla bezluster i lustrzanek i powołanie się na ich długość przypomnialo mi w sensacyjny artykuł w jakiejś lokalnej gazecie z 1979 r. z tytulem: "Polonez" mniej awaryjny od Mercedesa - autor przytoczył dane odnośnie usterek automatycznych skrzyń biegów osobowych Mercedesów i fakt, że w "Polonezie" nie wystąpiła ani jedna taka awaria. Święta prawda, tyle, ze "Polonez" nigdy nie mial wersji z automatyczną skrzynią biegów!
Tyle tylko, że ja nie rozgłaszam wszem i wobec, że np. Nikon ma awaryjną migawkę, bo w moim Nikonie F-801s dwadzieścia lat wcześniej padła mi migawka oraz ktoś inny napisał, że 4 razy w Nikonie wymieniał migawkę. Tak powstają właśnie osławione "urban legend" powielane bez sensu i bez końca w sieci.
Jak widzę wpisujesz się w typowe dowcipy PRL :)
"Czy to prawda, że w Moskwie na placu Czerwonym rozdają Samochody? Tak, to prawda, tylko że nie w Moskwie, lecz w Leningradzie, i nie na placu Czerwonym, a na placu Rewolucji, i nie Samochody, a rowery, i nie rozdają, a kradną".
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
z perspektywy uzytkownika 70D: uzywam tego sprzetu, ktory odpowiada moim potrzebom. niekoniecznie tego, ktory jest najnowszy. wiec nie widze przeciwwskazan dla R jesli odpowiadaja ci jego mozliwosci.
Popieram! R-ka to dobry zakup w grudniu 2020 roku dla osoby szukającej nowego aparatu / bezlusterkowca.
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Dokładnie tak dlatego ja nie kupię już Nikona ale nie uogólniam i nie piszę, że w tej marce regularnie pada migawka jak to zrobił kolega w temacie A9 nie mając A9tki nigdy w ręku ;-)