Odp: Pentacon 6x6, czy da się to połączyć Canonem 6D MK2?
Dotarł do mnie wreszcie adapter. Jest on wyposażony w chip do którego wprowadza się dane obiektywu. Jednak są z nim jakieś dziwne problemy. Przede wszystkim co najgorsze to nie zawsze działa pomiar światła. Jak zadziała pomiar światła to nie działa potwierdzenie ostrości. Nie wiem jak sobie z tym cudem poradzić. Na razie zakleiłem wszystkie styki i teraz za każdym razem działa pomiar światła przynajmniej. Mam jeszcze inny problem ale to już mechaniczny. Posiadam dwa obiektywy z którymi miał być owy adapter używany. Po założeniu go do Sonnara i chwili zabawy przełożyłem go do Pentacona i potem znowu do Sonnara. Teraz za skarby nie mogę go odłączyć od Sonnara, ani drgnie :( Chyba dokupię drugi do Penatcona.
Jakość obrazu po trafieniu z ostrością jest bardzo dobra. Waga zestawu również :)
Myślałem, że będzie działać potwierdzenie ostrości bez problemu, ułatwiłoby to sprawę. Jeszcze będę się bawił z tym chipem może do czegoś dojdę.
Jednak ze względu a wagę nie jest to zestaw do wędrówek.
to potwierdzenie ostrosci jest niedokladne , wymaga i tak mikrokalibracji przy kazdej zmianie obiektywu , to jest w praktyce nieprzydatne.
wiecej z tym problemow niz pozytku.
Tu się zgodzę z przedmówcą. Używam 3 obiektywów z adapterami M42/EF (w tym sonnara 200/2.8) i wszystkie bez czipów. Szkoda pieniędzy, lepiej poćwiczyć nastawianie ostrości po staremu ręką - da się.
Każdy obiektyw ma swój adapter. Ja razem z adapterami dostałem specjalne klucze do ich przy- i odkręcania. Spróbuj chwycić adapter przez kawałek skóry, np.pasek od spodni, lub gumy.
Czyli ustawiać ostrość "na oko" pozostaje :(. Dobrze, że światłomierz działa jak należy. Tak czy inaczej fajna zabawa. Problem z niemożliwością zdjęcia adaptera z Sonnara rozwiązałem, zamówiłem drugi :)
W aparatach FF (w Twoim też) jest wizjer z pryzmatem pentagonalnym, czyli jakość obrazu jest dobra. W tańszych, zwłaszcza trzycyfrowych jest układ oparty na lustrach i dlatego tam wizjery są kiepskie. Ja zamieniłem matówkę na tzw. precyzyjną (w 5D) - wg mnie ułatwia ręczne ogniskowanie. Sprawdź czy w Twojej szóstce jest taka opcja.
Trudno postawic diagnoze dlaczego sie zakleszczyl , ale to moze wynikac ze zlego pasowania gwintow.
w przypadku filtrow metoda jest trywialna . wystarczy pare razy pstryknac palcem w obudowe filtra i puszcza.
moze tutaj tez ta metoda pomoze ? Moze lekko postukac w obudowe jakims przedmiotem np lyzeczka ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Mohinder
Dotarł do mnie wreszcie adapter. Jest on wyposażony w chip do którego wprowadza się dane obiektywu. Jednak są z nim jakieś dziwne problemy. Przede wszystkim co najgorsze to nie zawsze działa pomiar światła. Jak zadziała pomiar światła to nie działa potwierdzenie ostrości. Nie wiem jak sobie z tym cudem poradzić. Na razie zakleiłem wszystkie styki i teraz za każdym razem działa pomiar światła przynajmniej. Mam jeszcze inny problem ale to już mechaniczny. Posiadam dwa obiektywy z którymi miał być owy adapter używany. Po założeniu go do Sonnara i chwili zabawy przełożyłem go do Pentacona i potem znowu do Sonnara. Teraz za skarby nie mogę go odłączyć od Sonnara, ani drgnie :( Chyba dokupię drugi do Penatcona.
Jakość obrazu po trafieniu z ostrością jest bardzo dobra. Waga zestawu również :)
Myślałem, że będzie działać potwierdzenie ostrości bez problemu, ułatwiłoby to sprawę. Jeszcze będę się bawił z tym chipem może do czegoś dojdę.
Jednak ze względu a wagę nie jest to zestaw do wędrówek.
Trzeba uważać z dokręcaniem pierścienia, nieraz mocowałem się na mieście ale zawsze dawałem radę odkręcić
Nie dokręcałem na siłe. Nie było problemów ze złym pasowaniem właśnie. Elegancko wchodziło wszystko. Co do pstrykania to pstrykałem, pukałem, nawet w imadło wkładałem między dwa drewienka. Nic z tego. Obiektyw jest dosyć pancerny co wiem po rozbiórce i naprawie dlatego nie boję się, że coś mu zrobię. Już nie będę walczył z tym. Poczekam na drugi adapter po prostu.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
W aparatach FF (w Twoim też) jest wizjer z pryzmatem pentagonalnym, czyli jakość obrazu jest dobra. W tańszych, zwłaszcza trzycyfrowych jest układ oparty na lustrach i dlatego tam wizjery są kiepskie. Ja zamieniłem matówkę na tzw. precyzyjną (w 5D) - wg mnie ułatwia ręczne ogniskowanie. Sprawdź czy w Twojej szóstce jest taka opcja.
Czy mowa o takiej na przykład?
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/matow...on-eg-aii.html
Cytat:
Zamieszczone przez
Mohinder
Do 5d matówka do ostrzenia ręcznego ma oznaczenie Ee-S. Należy pamiętać w aparacie przestawić typ "focusing screen" na taki jaki jest używany - są różnice w pomiarze światła.
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
Mohinder
Tak jak na pisał Swallow, matówki do ostrzenia ręcznego (ogólnie do pracy z jasnymi obiektywami) mają oznaczenie S. A to raczej matówka podstawowa i taka jest wkładana fabrycznie. Przynajmniej tak miałem we wszystkich aparatach, ale nie miałem i nie mam 6D.
Piszą, że S jest do jasnych obiektywów, ale według mnie jest lepsza do wszystkich - ale to moje subiektywne odczucia.
Chyba to ta
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-eg-s-matowka.html
ale sprawdź dokładnie, bo w opisie jest tylko 5DII, mimo że oznaczenie Eg-S wskazuje też na 6D.
Jeszcze o odkręcaniu. Taki adapter zawsze będzie miał tendencje do zaciskania się, bo to wynika z geometrii gwintu M42x1. Nie będę wnikał w fizykę itp. ale to dotyczy każdego gwintu drobnozwojnego o dużej średnicy, również w filtrach. Trzeba próbować albo... kupić drugi ;)