Widziałem pierwsze zdjęcia cegieł bez korekty z 16 i jest potworna beczka i winieta. To obiektyw pod korektę, ale tego3 się spodziewałem. Kompromis.
Wersja do druku
Widziałem pierwsze zdjęcia cegieł bez korekty z 16 i jest potworna beczka i winieta. To obiektyw pod korektę, ale tego3 się spodziewałem. Kompromis.
Obiektywy dotarły i 50-tka jak 50-tka jest ok jak na razie, nie porównałem jeszcze sobie dokladniej do EF 50mm 1.4 której używałem bo więcej czaso poświęciłem 35-tce i jestem bardzo zadowolony. Makro bardzo fajne czego w sumie sie nie spodziewałem bo makro na szerokim kącie jakos dziwnie brzmi. Miałem kiedys prze chwilę Sigmę 35mm 1.4 i chyba wolę RF 35 jednak. Za oba obiektywy 629 euro to chyba nie jest źle. Uważam że warto.
Po tym jak samyang się wycofał z rf slabo widzę innych. 50 1.4 to złom, jedyne co ma dobre to ładne rozmycie tła.
RF 50 STM jest od niego lepszy i świetnie się go używa z R.
50 1.4 przez adapter jeszcze miał u mniej front focus przy kilku metrach.
Jeszcze nie mogę za bardzo. Za duzo innych zajęć ale na pewno będę jesze porównywał. Wyjdę gdzieś w teren i zrobie kilka podobnych zdjęć oboma obiektywami.
Kolego gnd nie mogę się z Toba zgodzić, że 50mm 1.4 to złom (no chyba, że Twój egzemplarz) ja swojego używałem z całkiem dobrymi efektami.
50mm RF kupiłem ze względu na cenę i wielkość. W podróż łatwiej go upchać niz 50mm 1.4 z adapterem.
Potwierdzam - ef 50 1.4 ma nie tylko ładne rozmycie tła, ale również pierwszego planu :mrgreen:
U mnie dodatkowo z adapterem pod R przestał ostrzyć na nieskończoność (czyli 20m+).
RF 50 1.8 STM za to działa super - polecam.
@Mohinder na 20 mpix jeszcze jakoś i na filmie.
STM jest ostry i kontrastowy na 1.8 tak jak ef ma 4.
Wczoraj dotarł do mnie lens hood do 35mm RF i jakoś nie mam przekonania do niego. Nie miałem jeszcze żadnej mozliwości wyjść na dwór i coś popstrykać więc pomyslałem że zapytam, czy ktoś z szanownych forumowiczów miał z tym doczynienia i czy warto to zakładać czy to tylko zbedna waga? (jest chyba z oksydowanego aluminium).
Oryginał ma marne opinie (malutki), zamiennik JJC też malutki.
Ludzie sami coś dorabiają:
https://www.youtube.com/watch?v=pbZ5aE5vAYI
A może taka: https://www.youtube.com/watch?v=0gl9fOAyDFI Jest na Amazonie za niecałą stówkę PLN.