Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
chyba 14-40 i 24-240 i nastąpi katharsis;)
przynajmniej w moim ogródku
zacząłem paść świnkę:mrgreen:
Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
chyba 14-40 i 24-240 i nastąpi katharsis;)
поживем, увидим
24-240 mnie zupelnie mrozi. nie spodziewam sie, zeby te 24mm byly lepsze od tego co prezentuje 24-105/4, a to jest upadek optyczny :)
Re: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
Może jednak coś w temacie zadanego pytania w wątku zda się napisać ? :)
Najnowsza premiera w bezlustrach - Fujifilm GFX 100 z 102 Mpix na pokładzie. Zero ustępstw i kompromisów :) https://www.optyczne.pl/13796-news-F...m_GFX_100.html
Z takiego aparatu, z taką matrycą i taką optyką - to nie ma siły, aby dało się sp...ć zdjęcia ;)
https://www.youtube.com/watch?v=IqGliIn5S4M
Niby tak, ale matryca w mikroMF dostaje z zoomem f/4 nieco mniej światła niż matryca FF z zoomem f/2,8. Można powiedzieć, że Fuju ma przewagę ujemną ;) Do fotografii piwnicznej, to raczej Canon z zoomem 2,0.
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Celowo nie wymieniłem żadnej marki ale oczywiście można dodać wiele innych punktów.
Nawiązując do Canona to sam jestem ciekawy ile osób zrezygnowało z dslr i przeszło całkowicie na M bo mówimy tu o APSc. Osobiście z taką osobą się nie spotkałem. FF i R to zupełnie inna bajka i tu takich osób będzie coraz więcej.
Ja odkąd kupiłem eMki to praktycznie dslr już nie używam.
Re: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
No i na to warto się przesiąść :) Obawiam się tylko, że szkła mogą być trochę drogie delikatnie rzecz ujmując. No ale przynajmniej będą jakoś sensownie wyglądać razem z body. Nie to co 24-70/2 z RP ;)
Zmieniłem 50D na M10 a po kilku miesiącach kupiłem M50. Do M-ki podpiąłem C22/2.0 którego odpinam bardzo rzadko a jeśli potrzebuję innych ogniskowych, podpinam przez adapter resztę szkła.
Jednak ja jestem totalnym amatorem i dla mnie przejście z leciwego 50D to duży krok na przód.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bobby Peru
Zmieniłem 50D na M10 a po kilku miesiącach kupiłem M50. Do M-ki podpiąłem C22/2.0 którego odpinam bardzo rzadko a jeśli potrzebuję innych ogniskowych, podpinam przez adapter resztę szkła.
Jednak ja jestem totalnym amatorem i dla mnie przejście z leciwego 50D to duży krok na przód.
Mam wrażenie, że to najprostsze rozwiązanie i najbardziej skuteczne :)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Masz na mysli zmiane FF DSLR na Mke?
Czy zmiane APSC na M?
...
Z tym ze to u mnie drugi system(?) jest. FF DSLR pozostaje nietykalny do powaznej roboty (landszaft, podroz), bo to jest powazny aparat z dojrzala ergonomia i bateria na caly dzien, a nie zabawka do pstrykania familijnego
Zgodnie z tematem wątku:
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
Hej,
Mam dość dużych ciężkich lustrzanek jak Canon 70D.
Miałem na myśli zamianę APSC DSLR na M.
A co do kolejnej kwestii to nie bez kozery tak podzieliłem odpowiedzi. Ty się dla mnie mieścisz w pkt. 3 ponieważ masz obydwa systemy a system M jest raczej dodatkiem nie odwrotnie. Ja tak miałem przez dwa lata i to jednak nie jest to samo co totalna zmiana na bezlustro. Ale to tez jest miękki temat więc może szkoda czasy na dywagacje ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Może jednak coś w temacie zadanego pytania w wątku zda się napisać ? :)
Najnowsza premiera w bezlustrach - Fujifilm GFX 100 z 102 Mpix na pokładzie. Zero ustępstw i kompromisów :)
https://www.optyczne.pl/13796-news-F...m_GFX_100.html
Z takiego aparatu, z taką matrycą i taką optyką - to nie ma siły, aby dało się sp...ć zdjęcia ;)
I to jest na pewno w temacie wątku czyli zamiany ciężkiego i dużego 70d na coś mniejszego i lżejszego. Ojjj..... ;-)
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Zgodnie z tematem wątku:
Miałem na myśli zamianę APSC DSLR na M.
A co do kolejnej kwestii to nie bez kozery tak podzieliłem odpowiedzi. Ty się dla mnie mieścisz w pkt. 3 ponieważ masz obydwa systemy a system M jest raczej dodatkiem nie odwrotnie. Ja tak miałem przez dwa lata i to jednak nie jest to samo co totalna zmiana na bezlustro. Ale to tez jest miękki temat więc może szkoda czasy na dywagacje ;-)
I to jest na pewno w temacie wątku czyli zamiany ciężkiego i dużego 70d na coś mniejszego i lżejszego. Ojjj..... ;-)
Nie bądź taki aptekarz.
To tylko 1320g (bez obiektywu) i trochę większy od Sony A7x, tylko za około 10k$ ale za to z matrycą Sony ze stabilizacją
Załącznik 2285
jp