Odp: Panasonic Lumix S - kolejny bezlusterkowy gracz Full Frame
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Te testy jeśli są wiarygodne, wykonane na jakiejś próbie danego modelu szkła to i tak oceniają tylko wybrany zakres parametrów. Są skierowane do inżyniera zajmującego się optyką. Takie bardzo techniczne. Na pewno nie do osoby zajmującej się sztuką wizualną, czy osoby pracującej w branży kreatywnej.
Ale jeśli już mówimy o "sztuce wizualnej" to ogólnie to co się daje pomierzyć to tylko wycinek prawdy o szkle. Chodzi o zespół cech które dają końcowy efekt i pozwalają w łatwy sposób uzyskać określony efekt artystyczny. Tego się nie da zawrzeć w jednej czy kilku cyferkach. Np. stare 35L było lubiane przez niektórych właśnie za pewną miękkość obrazu (nie chodzi o bokeh). Tak samo jest z 85/1.2 itd.
Krótko mówiąc tam gdzie zaczyna się sztuka kończy się matematyka.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A tam, gdzie zaczyna się fotografia, kończy się DxO.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ale jeśli już mówimy o "sztuce wizualnej" to ogólnie to co się daje pomierzyć to tylko wycinek prawdy o szkle. Chodzi o zespół cech które dają końcowy efekt i pozwalają w łatwy sposób uzyskać określony efekt artystyczny. Tego się nie da zawrzeć w jednej czy kilku cyferkach. Np. stare 35L było lubiane przez niektórych właśnie za pewną miękkość obrazu (nie chodzi o bokeh). Tak samo jest z 85/1.2 itd.
W pełni się zgadzam, napisałbym jednak szerzej, emocje a fakty/pomiary/matematyka to odrębne światy.
jp
PS
Ale większość fizyków, matematyków, ... wierzy że prawa przyrody da się opisać w sposób są prosty i piękny.
Ok. Pytanie do Ciebie JP. Czysto teoretyczne i trochę przekoloryzowane. Gdybyś miał wybrać 85mm - jedno super ostre, bez abberacji i dystorsji, wysoko w rankingu DXO, ale z bokehem jak 50/1.8stm, drugie o wyraźnie gorszych parametrach, nisko w DXO, ale z piękną plastyką, bokehem?
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Ok. Pytanie do Ciebie JP. Czysto teoretyczne i trochę przekoloryzowane. Gdybyś miał wybrać 85mm - jedno super ostre, bez abberacji i dystorsji, wysoko w rankingu DXO, ale z bokehem jak 50/1.8stm, drugie o wyraźnie gorszych parametrach, nisko w DXO, ale z piękną plastyką, bokehem?
Obiektywne, wiarygodne testy mają pomóc w podejmowaniu sensownych decyzji.
Te testy DxO obiektywów mają 5 składników, można kierować się tylko tymi które dla Ciebie ważne w resztę "olać".
W jakości technicznej zdjęć dla mnie istotna jest ostrość i w konsekwencji także aberracja chromatyczna. Tylko te dwa parametry uwzględniam w swoich decyzjach.
Jeśli jesteś fanem/potrzebujesz fajny bokeh, nie robisz dużych powiększeń lub dużych cropów to bierz obiektyw z lepszym bokeh.
Warto też przeczytać co Zeiss sądzi o bokeh, akurat przykłady dla 85mm
https://lenspire.zeiss.com/photo/en/...tefan-ballmann
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Nie wiem nie jestem odbiorcą gh5 więc ciężko mi powiedzieć ale jak na aparat póki co praktycznie niesystemowy ta cena jest mordercza.
System zaczyna już powstawać:
https://www.optyczne.pl/13650-news-O...9Bmy_ceny.html
W razie potrzeby jest też adapter do szkieł Canona :mrgreen: :
https://www.optyczne.pl/13495-nowo%C...cowania_L.html
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
No bez tego to sobie chyba w ogóle nie wyobrażali przyszłości ;)...
W cyfrowe pl można kupić s1 już za 7000zł Rabat 3800 na zakup !!!!!!!
1 załącznik(ów)
Re: Odp: Panasonic Lumix S - kolejny bezlusterkowy gracz Full Frame
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
W cyfrowe pl można kupić s1 już za 7000zł Rabat 3800 na zakup !!!!!!!
z pewną doza nieśmiałości pozwoliłem sobie sprawdzić i faktycznie :)
Załącznik 2325
A mi się ef 70-200 mm f/4 IS L II wydawał drogi...