A możecie mi powiedzieć które styki trzeba zakleić??
z góry wielkie dzięki
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Już znalazłem - niebyło tematu :mrgreen:
Wersja do druku
Witam serdecznie i pozwolcie ze korzystajac z tematu zapytam rowniez w kwestii stosowania Kenko.Otoz calkiem niedawno chcialem kupic na ebay.com konwerter Kenko 1.5 .Wiem ze jest to starsza wersja anizeli 300 Pro DG i chwilowo dalem spokoj.Potrzebuje do Canona 70-200/2.8 a w niedalekiej przyszlosci do Canona 400mm/5,6.Czy w obu tych obiektywach wlasnie Kenko 1.4 bedzie najlepszym wyborem?Pozdrawiam
tego 1,5 nie miałem - ale parę osób z forum miało i go chwali (Kubaman chyba miał) - z tego co piszą DG to niby jest dedykownay do cyfry itp. ale to dlatego ze ma dodatkowe styki które z ciemniejszymi szkłami trzeba zaklejać.. ja mam ten 1,4x kenko - do 70-200 2.8 będzie ok (używam go z 70-200 f4 is) ale 400/5.6 z nim przypięta do 40d działa bardzo źle - tzn. AF robi co chce bo jest z ciemno.. z jedynkami pewnie by działał. Ale co do tej 400ki tak będzie z każdym TC - nie tylko z kenko
TC 2 Canona - czy będzie współpracował z C24/105?
TC 2x ma wystającą soczewkę. Nie podepniesz go do szkła krótrzego niż 135mm (w zoomach od 70), bo uszkodzisz tylną soczewkę.
Zob. tutaj: http://www.usa.canon.com/consumer/co...ModelDetailAct
tak jak napisał "kolekcjoner" nie chodzi o styki, tylko o wystającą soczewkę.
więc każdy konwerter spełni swoje działanie, a to czy AF będzie działać trzeba już sprawdzić praktycznie.
z reguły AF na obiektywie o jasności 2.8 będzie działać.
ale np. mam Kenko 2x MC i na światełku 4 działa (ale to przez to, że model ten nie ma tak naprawdę x2 tylko około x1.8)
więc trzeba sprawdzić działanie AF i tyle.
co do jakości z 1.4x to tylko Kenko PRO i Canon
a z 2x to tylko Canon
różnice Canon, a Kenko są takie, że Kenko jest ostre tylko w centrum kadru, Canon trzyma na całym obszarze, feler tylko taki, że Canon tylko do Canona
Sigma mydli
Tamron to samo co Kenko MC
Soligor to samo co Kenko MC
Reasumując masz obiektyw Canona zgodny z extenderami Canona bierz konwerter Canona i to nie ważne czy 1.4 czy 2x
Jeżeli inne obiektywy to Kenko z serii PRO.
Dla osób o ciemniejszych szkiełkach 4f, a nie f2.8 to Kenko 2x MC/Tamron 2x/Soligor - powinnien AF działać (ale nie można tego brać za pewnik).
http://cgi.ebay.co.uk/Kenko-Pro-300-...QQcmdZViewItem
czy ten TC firmy Kenko bedzie dobry do Canona 70-200 2.8 ?? wersja bez IS
to sie dopisze... po lekturze tego i kilku sasiednich watkow nabylem droga kupna Kenko 1.5 DG. miodek jest. na wgladowkach 1500x1000 nie widze roznicy jakosciowej na zdjeciach z konwerterem lub bez. jest roznica w dzialaniu AF, bo z 70-200/4 jednak juz widac spadek sprawnosci AF, ktory potrafi sobie w dlugim koncu pobladzic w Servo i o ile na golym szkle szklo praktycznie zawsze trzyma ostrosc na gonionym po pasie startowym samolocie, o tyle z TC juz potrafi sie pogubic.
generalnie, jestem "dolblij", czyli szczesliwy jak maly mis. male to, spokojnie w plecak wejdzie a po zalozeniu daje mi idealnie uzyteczne 300 mm. jedyny mankament praktyczny dla mnie jest taki, ze musze sie tym nauczyc klikac stopy, bo jako przyzwyczajony do trybu w pelni manualnego mam nawyk do myslenia f/5.6 = f/5.6, a tu dzialka swiatla zjedzona i trzeba 3 kliki (albo raz pelne ISO) "otworzyc" :)
bylo nie bylo, piekna zabawka... cos czuje, ze bede czestszym gosciem na Schiphol ;)