Piękne dzięki - i to jest odpowiedz - wszystko i na temat - super
Wersja do druku
Może za jasna? :p
A tak na poważnie, to zakres ogniskowych mógłby być trochę za mały jak na jedyny obiektyw - z tym, że Kredek sam pisze o dokupieniu tele, a w dodatku 17-50mm wydaje mi się wystarczające do zastosowań podanych przez JasiaFasolę (przynajmniej na początek).
Szkła proponowane przez Kredka to same Canony - jednym z powodów zapewne jest mityczna celność szkieł systemowych i niecelność "kundelków". Z tym, że np. moja Sigma na 1300D owszem, miała tendencję do FF, ale na 80D jeszcze nigdy mi nie chybiła (a nawet nie używałem mikrokalibracji w body).
Też się dziwię, że do fotografii sportu i imprez domowych są polecane ciemne obiektywy...
ważne ze do tych szkieł będzie polar-w hali czy ww domu to jak znalazł
Pisałem "u żółtych" że do tego sportu i do 10 metrów to najlepiej 70-200mm -pytanie jak jasne.
Do reszty może być ciemniejsze,
ale przydałby się [po mojemu] jaśniejszy stałoogniskowy "35mm" [ekw.]
70-200mm to dobry pomysł. Drobny, problem w Canonie jest taki, że jasny obiektyw o ogniskowej 35mm jest kilka razy droższy niż w Nikonie. Dlatego w mojej opinii zoom klasy 17-50mm f/2.8 może być warty roważenia ;-) przynajmniej może to być alternatywą dla stakek 24, 35 mm f/2.8 a nawet 50 mm f/1.8...
Dodatkowo do imprez okolicznościowych w pomieszczeniach bardzo przydatna może być lampa błyskowa. Jej koszt może być niewielki jeśli ktoś nie boi się kupować chińszczyzny.
taką która jest Ci potrzebna :) przeleciałem wątek od początku do końca, z jednej strony chcesz dobrych porad ale z drugiej strony patrząc szukasz takich porad że najlepiej jakby ktoś za Ciebie jeszcze naciskał spust migawki... |
żeby nie robić offtopu, lampa dokładnie którą to ta która ma HSS i TTL :) A model to już można poszukać, chociaż poznając Ciebie w niedalkiej przyszłości zapytasz jaki modyfikator użyć na takową lampę, i czy używać jej na stopce czy może wyzwalać zdalnie itp ...
Kup te 80d, do tego olej ten 18-135 stm , ciemny badziew - sam nie mam ale mam gorszy :) kup od razu 70-200 2.8 Ew 135mm f2, no jeszcze możesz zakupić 85mm 1.8 USM i masz super sprzęt i nie trzeba lampy :)
A wiec tak, do zawodów karate coś jasnego czyli 85-100-135 1,8-2 koniecznie, ew 70-200 2.8 :),Cytat:
przypomne, że chcę robić zdjęcia z zawodów karate na hali (odległość od "obiektu" do 10m), imrezy rodzinne, foty z wakacji, krajobrazy, architekturę.
Imprezy rodzinne coś szerokiego , w sumie kit się na da 18-55 stm - mały lekki i całkiem dobry
Foty z wakacji to samo kit + UWA 10-18 stm + ten 70-200 ... ew 55-250 stm
krajobrazy koniecznie 10-18mm stm tak samo architektura, więc reasumując
80d + 4-5 obiektywów - jakieś 4-6kg w torbie Trzeba pamiętać że zawsze jakiś obiektyw się przyda wiec trzeba zabrać wszystkie :)
Oraz podźwigaj te 4kg na ramieniu w torbie - np ziemniaki na start :)
Zastanów się lepiej nad dobrym kompaktem a później się zastanawiaj nad resztą
żeby nie było sam tak zaczynałem
FuJifilm HS10 :) 24-720mm ogniskowej w pełni manualne tryby i lekki :) Ba, ma nawet gorąca stopkę :) Koszt około 400zł :) Z dobrym statywem da się po oglądać nawet kratery na księżycu :)