Odp: Reportaż ślubny a tryby aparatu.
Cytat:
Zamieszczone przez
rafels3
Może po prostu wypożycz porządne szkło na dwa dni i pozbędziesz się połowy swoich problemów...?
Co nazywasz porządnym szkłem? Bo raczej potrzebowałbym dwa, chyba że sugerujesz inne rozwiązanie. Tak jak mówiłem, myślę o kupnie 35 2.0, 85 1.8.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
bardzo wazna sprawa
zadbaj o porządne wifi, żeby mieć dostęp do forum w celu uzyskiwania dalszych wskazówek i porad na bieżąco
aaaaaa i czy zlecający ci robotę wiedza ze ty nie trybisz trybów?
Zabawne :lol:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Problemy się dopiero zaczną, bo wypożyczenie szkła na dwa dni kompletnie rozwali 400 złotowy budżet zlecenia.
Jeśli mówisz o jednym szkle to chyba z kosmosu wziąłeś tą kwotę. 2 szkła, 2 dni to faktycznie, ale trochę ponad tej kwoty. Ale nie rozważam do momentu obejrzenia kościoła takiej opcji.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
no nie..., wszak to STOLYCA (bez urazy)
za 4 stówki to się foci u mnie ... (na prowincji)
Nie zaglądam nikomu do kieszeni, ja pilnuję swojej :)
Porządne szkło to 24-70L II
Cytat:
Zamieszczone przez
bastianpl
Co nazywasz porządnym szkłem? Bo raczej potrzebowałbym dwa, chyba że sugerujesz inne rozwiązanie. Tak jak mówiłem, myślę o kupnie 35 2.0, 85 1.8.
Naprawdę chcesz kupić dwa szkła za ok 3tyś żeby komuś zrobić zdjęcia? Opłaci Ci się to?
Co do dobrego szkła to zamiast kupna dwóch stałek wypożycz sobie Canona 24-70L II i masz problem obiektywu z głowy. Nie polecam stałek na początek przygody.
dokładnie, 24-70 wystarczy, z dwoma możesz się zamotać a jeszcze dodatkowo w stresie upuścić...Wierz mi, jak nie masz doświadczenia w fotografowaniu w kościele, to może się zdarzyć. Trafisz na ostrzejszego księdza, opieprzy cię i będzie po zdjęciach. Wiesz w których momentach lepiej nie latać po kościele ? Tego też proponowałbym się dowiedzieć...
Cytat:
Zamieszczone przez
bastianpl
Cześć przygotowuję się powoli do swojego pierwszego reportażu ślubnego i napotkałem przeszkodę , stąd ten post i prośba o pomoc. Mój sprzęt to C6D, 28-135mm f/3.5-5,6 IS.
Cześć,
Jeżeli chcesz robić śluby to sprzedaj to szkło w cholerę. Po taniości kup sobie 50/1.8 STM albo drożej 35/2IS. Tym drugim w zasadzie możesz zrobić cały reportaż.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
bardzo wazna sprawa
zadbaj o porządne wifi, żeby mieć dostęp do forum w celu uzyskiwania dalszych wskazówek i porad na bieżąco
aaaaaa i czy zlecający ci robotę wiedza ze ty nie trybisz trybów?
Teraz można zrobić taki live na YT. Wtedy na bieżąco może prowadzący zadawać pytania i otrzymać odpowiedzi na chacie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Porządne szkło to 24-70L II
Naprawdę chcesz kupić dwa szkła za ok 3tyś żeby komuś zrobić zdjęcia? Opłaci Ci się to?
Co do dobrego szkła to zamiast kupna dwóch stałek wypożycz sobie Canona 24-70L II i masz problem obiektywu z głowy. Nie polecam stałek na początek przygody.
Szkło fajne ale ta nowa wersja to póki co zabójstwo cenowe :roll: Tu nie chodzi o to czy się opłaca ponieważ chcę się reportażem zajmować. Mam jeszcze czas więc jeszcze nie jedna opcja przyjdzie do głowy, ale zapamiętam twoją radę :) Odnośnie stałek to i tak sakwy do tego i wszystko bez zbędnego pośpiechu.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
af-p
dokładnie, 24-70 wystarczy, z dwoma możesz się zamotać a jeszcze dodatkowo w stresie upuścić...Wierz mi, jak nie masz doświadczenia w fotografowaniu w kościele, to może się zdarzyć. Trafisz na ostrzejszego księdza, opieprzy cię i będzie po zdjęciach. Wiesz w których momentach lepiej nie latać po kościele ? Tego też proponowałbym się dowiedzieć...
Dzięki za radę, ale jak pisałem, sakwy plus mieć plan na zdjęcia w kościele, czyli wiedzieć kiedy jaka ogniskowa i bez pospiechu. Byłem ostatnio w kościele na ślubie, zrobiłem notatki, jeszcze takie dwa razy i będzie zdecydowanie lepiej co, jak i w którym momencie :) dodatkowych rzeczy dowiem się zapewne z kursu liturgicznego w marcu.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Cześć,
Jeżeli chcesz robić śluby to sprzedaj to szkło w cholerę. Po taniości kup sobie 50/1.8 STM albo drożej 35/2IS. Tym drugim w zasadzie możesz zrobić cały reportaż.
Tak chcę. Szkło idzie do sprzedaży, rozważam napewno 35/2IS oraz 85/1.8USM i ewentualnie wynajem 24-70. Tak, to prawda, że 35mm da radę na kościół :)
35is oraz 85 1.8 to dobre szkła na początek, jasne ostre stałki. 24-70 ma jedną zaletę, możesz zrobić nim całe wesele i ślub, jest po prostu wygodne. Co do ustawień to idź na żywioł i rób wszystko na manualnych ustawieniach. Jeśli chcesz liczyć że aparat zrobi coś za ciebie to pewnie zrobi w końcu coś źle..
Długo myślałem nad wyborem. Zdecydowałem że pójdę w żonglerkę i zakupiłem C28/1.8 oraz C85/1.8. Co do ustawień masz rację morfii i w takim trybie będę fotografował po ćwiczeniach które przebyłem w domowym zaciszu. Z kwestii technicznych aparatu pozostał mi jeszcze pomiar światła ale to na inny wątek a ten uznaję za zamknięty.
Mimo trudnego początku jakim było dziwnie/głupio sformułowane pytanie odnośnie trybów, pragnę podziękować użytkownikom tego wątku za wyrozumiałość oraz momentami humorystyczne podejście :lol:
Dzięki!!!
Cytat:
Zamieszczone przez
bastianpl
Długo myślałem nad wyborem. Zdecydowałem że pójdę w żonglerkę i zakupiłem C28/1.8 oraz C85/1.8.
Kup sobie również dobrą gruszkę do przedmuchiwania matrycy, lustra, obiektywu...
Cytat:
Zamieszczone przez
bastianpl
Co do ustawień masz rację
morfii i w takim trybie będę fotografował po ćwiczeniach które przebyłem w domowym zaciszu.
Życzę powodzenia i duuuuużo szczęścia. Tryb manualny w wielu wypadkach jest niezastąpiony: sala weselna, czasem kościół, ale żeby całość robić w "M" to trzeba mieć naprawdę duże doświadczenie.
Cytat:
Zamieszczone przez
bastianpl
Z kwestii technicznych aparatu pozostał mi jeszcze pomiar światła ale to na inny wątek
Proponuję lekturę na początek: http://www.canon-board.info/tips-and...trefowy-25632/
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Może lepiej: Ekspozycja bez tajemnic - Bryan Peterson. W tym linku co podałeś jest dużo błędów, komplikuje proste sprawy, a do tego z systemem strefowym to nie ma wiele wspólnego.