Wojna 24-70 (Art vs G2 vs L II )
Czyli jeśli dobrze rozumiem C20-70mm f4 jest za ciemny do kościoła nie wspominając o sali? I najlepszym rozwiązaniem dla tej ogniskowej to f2.8 dla powyższych warunków użyteczności?
Odp: Wojna 24-70 (Art vs G2 vs L II )
Cytat:
Zamieszczone przez
bastianpl
Czyli jeśli dobrze rozumiem C20-70mm f4 jest za ciemny do kościoła nie wspominając o sali? I najlepszym rozwiązaniem dla tej ogniskowej to f2.8 dla powyższych warunków użyteczności?
i tak, i nie ;)
kościół kosciołowi nie równy, sa baaaardzo jasne i białe a sa drewniane ciemnice,nie mozna generalizowac
z salami podobnie jak trafisz sale gdzie tance i goście sa na jednej dużej przestrzeni to zawsze jest jasno, bo by wujek Franek nie trafił widelcem w sledzia :-)
generalnie wole miec szkło f/4 na matrycy 6D/5d3/5d4 i iso nawet 5000 niz szkło f/2.8 na matrycy z 5d2, oczywiście jesli mówimy tylko o w miare poprawnym naswietleniu kadru, nie zagłebiając sie w ekscytacje małą GO
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
i tak, i nie ;)
kościół kosciołowi nie równy, sa baaaardzo jasne i białe a sa drewniane ciemnice,nie mozna generalizowac
z salami podobnie jak trafisz sale gdzie tance i goście sa na jednej dużej przestrzeni to zawsze jest jasno, bo by wujek Franek nie trafił widelcem w sledzia :-)
generalnie wole miec szkło f/4 na matrycy 6D/5d3/5d4 i iso nawet 5000 niz szkło f/2.8 na matrycy z 5d2, oczywiście jesli mówimy tylko o w miare poprawnym naswietleniu kadru, nie zagłebiając sie w ekscytacje małą GO
Święta prawda [emoji38]. U mnie by było C80D + f/4, jak myślisz generalnie? Naświetlanie i GO to jasne. A iso bez utraty zbytniej jakości to przy tej puszce to chyba naprawdę max 3200 a może i mniej.
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
generalnie wole miec szkło f/4 na matrycy 6D/5d3/5d4 i iso nawet 5000 niz szkło f/2.8 na matrycy z 5d2,
To ja preferują zdecydowanie f2.8 z 5DII niż f4 z nowszą puszką.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Prawda ci to.
Ale jak będę miał kiedyś 5d4 lub 5D...n to pewnie zmienię zdanie :) bo ISO pierdyliard będzie używane.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Czyli chyba muszę się poważnie zastanowić nad zakupem nowego C80D którego miałem nabyć w przyszłym miesiącu. Aj... Ceny FF są zabójcze jak na początek a o szkiełkach nie wspomnę [emoji24]
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Prawda ci to.
Ale jak będę miał kiedyś 5d4 lub 5D...n to pewnie zmienię zdanie :) bo ISO pierdyliard będzie używane.
Czyli raczej jestem skazany na FF. Muszę w związku z tym przemyśleć mój budżet oraz moment zakupu.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
no jak pieknie możemy się róznić :D
(ja pisząc to, co napisałem, miałem na mysli głównie sprawy szeroko rozumianych "problemów" z efektami wysokiego iso, ciągnieciem jasnośći/poprawnego naswietlenia klatki a nie o to jaki obrazek wypluwają z siebie stare i nowe puszki)
no ale jak powiesz, że w 99% przypadków zestawem c80D + c24-70f/4 nie da się zrobic w miare poprawnego repo slubnego, i że kazdy z nas zaczynał duuuuzo lepszym sprzetem to...(pomijam kwestie, ogniskowej tzn. to ze bedzie brakowało szerokości, (skupiam sie na f/4) umiejetności opraratora sprzetu, bo spieprzyć mozna wszystko i wszystkim, to czy to sie komus spodoba, czy nie, oraz brak magii FF :lol:)
moje pierwsze sluby ery cyfrowej to był 350D+kit i też sie dało, klient był zadowolony
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Mam 24-70 2.8 w pierwszej wersji. I o dziwo też jej ostry na pełnej. Bardzo ostry. Wiele chyba zależy od egzemplarza i w dodatku w polaczeniu z konkretnym body. To trochę chore, ale chyba tak często jest. Miałem też kiedyś trzy sztuki 24-105/4 które na kilka lat zraziły mnie do tego szkła. Ostatnio kupiłem raz jeszcze, używane. I jest nagle super.
Miałam przez 2 miesiące na testach Tamrona G2 i też był ostry od pełnej dziury, nie miał wyraźnego FF czy BF. Nie pracowałam z konkurencją Canona czy Sigmą ale Tamron wydaje się być bdb alternatywą. Jego główne wady to winieta i dystorsja, które też trapią konkurencję w testach.
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
no ale jak powiesz, że w 99% przypadków zestawem c80D + c24-70f/4 nie da się zrobic w miare poprawnego repo slubnego
Wszystko się da tylko po co utrudniać sobie życie?