Odp: Pomocy! Nieostre zdjęcia, nowy Canon 6D + C85 1.8
Miałem jako pierwsze szkło tamrona 17-50 ale nie wiedziałem co są to problemy z AF dopóki nie kupiłem C85/1.8 (w dwóch nowych sztukach wybieranych w sklepie). Na obiekcie oddalonym o 4m potrafił czasami mieć 2m FF w dobrym dziennym świetle. Po przesiadce z 7D na 5dIII było lepiej ale wciąż nie tak jak być powinno w szkle systemowym.
Wersja 1.2 jest wolniejsza, ale za to dokładna, a i trafia na bocznych na f/1.2 w jadący rower w kierunku aparatu.
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Miałem jako pierwsze szkło tamrona 17-50 ale nie wiedziałem co są to problemy z AF dopóki nie kupiłem C85/1.8
Ja bardzo przepraszam, ale choć można mówić różne rzeczy o 85/1.8 to na pewno nie to, że ma gorszy AF niż tamron 17-50. Nie róbmy sobie jaj.
Jestem bardzo ciekaw co postanowi autor tematu i mam nadzieję że się pochwali fotkami modelki, lub modelek, już po naprawie problemu.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Ja bardzo przepraszam, ale choć można mówić różne rzeczy o 85/1.8 to na pewno nie to, że ma gorszy AF niż tamron 17-50. Nie róbmy sobie jaj.
No ale że co? Że nie ma Tamrona bez problemów z AF (trafia), cz że nie ma Canona z problemami (trafiał loteryjnie)?
Głosność tamrona pomijam bo to wiadomo, zresztą podobnie jak C35/2. On też jest głośny, ale też trafiał.
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
No ale że co? Że nie ma Tamrona bez problemów z AF (trafia), cz że nie ma Canona z problemami (trafiał loteryjnie)?
Głosność tamrona pomijam bo to wiadomo, zresztą podobnie jak C35/2. On też jest głośny, ale też trafiał.
Z mojego doświadczenia wynika, że AF w tamronie jest:
- sporo wolniejszy
- zdecydowanie mniej celny z tendencjami do BF lub FF szczególnie przy sztucznym oświetleniu
- to że głośniejszy to inna kwestia
Miałem też kilka sztuk 85/1.8 Jedną sztukę musiałem delikatnie podregulować w body bo miała minimalny FF. Poza tym żaden z tych egzemplarzy nie trafiał loteryjnie czego niestety przy całej sympatii do tamrona powiedzieć nie mogę.
Mam 85 1.8, tyle ze na cropie 50d. Mikroregulacja na ok -10 i wydaje się (okiem laika), że wszystko jest ok.
Przepraszam, za brak edycji.
W sumie, proszę sprostujcie mnie, jeżeli się mylę :)
odległości ok 1,5m od obiektu.
f1.8
celowane w największe śruby na manetce:
f1.8
celowane w napis na manetce
f1.8
celowane w muchę/osę
f1.8
celowane w srodek kwiatka
f2.2
celowane w prawą górną srubę na mostku
poczytaj trochę o autofokusie, bo mylisz go z karabinem snajperskim
Celowane w muchę, górną śrubę na mostku :)