Odp: Canon 80D - teraz już naprawdę oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Wydaje mi się, że 70d po premierze 80d pozostanie w sprzedaży. Ciekawe czy podobnie będzie z 6d i 6dmk2...
mz to stan przejściowy nie widzę sensu posiadania w ofercie dwóch generacji xxD - 70D zniknie i pozostanie droższa opcja 80D - każdy nowy korpus jest droższy niż stary, a polityka cashbacków która nam kupującym niewiele daje (cashback jest dla sprzedawcy ewentualnie urzędu podatkowego, z pewnych względów powinien być także w polu zainteresowania UOKiK) ma nie dopuścić do naturalnego spadku ceny - wystarczy pooglądać wykresy na ceneo. jednym słowem panuje deflacja, a ceny korpusów rosną - pewnikiem jakieś ceny spadają może (jak zwykle) lokomotyw - szkoda bo akurat nie jestem na kupnie lokomotywy.
Z zainteresowaniem przeczytałem informacje o 80D. Ja dla mnie aparat bardzo fajny - spełnia wszystkie oczekiwania jakie mam odnośnie nowej puszki. Jakoś tak za rok, kiedy będzie już dokładnie wytestowany, a jego cena spadnie, będę myślał o jego kupnie :)
Jako zawodowo związany z lokomotywami, w tym ich ekonomiką, zaręczam, że ceny lokomotyw niestety nie spadają :(
Da meritum zaś, to owszem, każdy korpus noszy jest relatywnie droższy od starszego, ale i technologicznie bardziej zaawansowany. Natomiast chyba ta reguła nie potwierdza się w przypadku trzycyfrowych serii, gdzie ceny korpusów są circa na poziomie jednakowym (gole body coś pod dwa tysiące).
Mam dwie informacje o 80d i przyległościach, jedną dobrą, a drugą złą. Która pierwsza?
Dobra: tym razem Canon postanowił nie zarabiać na nowym gripie i pasuje ten od 70d :)
Zła: moduł PowerZoom ma działać tylko z 80d, przynajmniej tak twierdzą na razie przedstawiciele Canona; mam nadzieję, że okaże się, że nie mają racji.
przesiadka z 70d na 80d nie ma sensu. nie najgorzej rozłożyli punkty af, ciekawe jak matryca. czekam na testy na optycznych
Tak jeszcze po przejrzeniu specyfikacji uważam, że to może być ciekawe body do focenia samolotów, szczególnie że ma całkiem sporą ilość fps ;)
Porównując do obu wersji 7d to jest naprawdę ciekawa alternatywa
Porównanie aparatów - Optyczne.pl
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Zła: moduł PowerZoom ma działać tylko z 80d, przynajmniej tak twierdzą na razie przedstawiciele Canona; mam nadzieję, że okaże się, że nie mają racji.
Ciekawe co mogłoby stać na przeszkodzie? Zasilanie?
Tak BTW to wyszło na to co wiele razy już pisałem że następca 7D nie miał żadnego sensu :lol:.
Zobaczcie, że ten moduł ma jakieś takie bolce, które wchodzą do szkła (tego nowego), więc tu chyba tylko nie o body chodzi, ale również szkło.
Tu dobrze to widać na zdjęciach w treści materiału Canon EOS 80D w naszych rękach - Canon EOS 80D w naszych rękach - Optyczne.pl