Odp: 16-35/4 IS z 6D vs 10-22 EF-S na 100D?
Ciekawa dyskusja się wywiązała:) Chyba nie ma tu tylko jednej, jedynej słusznej opcji, gdyż każda wyprawa/miejsce/okoliczności/umiejętności Fotografa - i końcu zdjęcie, to wypadkowa wielu czynników, które ciężko ze sobą porównywać. Ja sprzedaję zdjęcia gór zrobione zarówno kompaktem Samsung EX1, jak i C5dmII, za to biorąc pod uwagę wysiłek, jaki towarzyszy chodzeniu/wspinaniu i to co się po nim dzieje z mięśniami, to by mieć ostre - nieporuszone zdjęcia, kluczowym elementem zestawu jest statyw:)
Z tym statywem to też dyskusyjna sprawa. Statyw więcej zmusza do namysłu ale kwestia stabilizacji to już rzecz do obejścia.
ja tak naprawdę nie widzę poważnego problemu
na wypady jeżdżę z całym plecakiem sprzętu co jest bardzo męczące ale uważam ze coś za coś
pewnego dnia dojrzeje do fuji....
ale akurat w góry to bym zabrał tylko 5dmk3+16-35
to nie jest jakiś straszny ciężar ani wyzwanie dla zdrowego człowieka
Cytat:
Zamieszczone przez
christof
Cześć,
Zmieniłem puszkę na 6D i mój szeroki kąt 10-22 powinienem zastąpić 16-35/4 IS. Głównie jednak używałem tego obiektywu na górskich wycieczkach i pomyślałem, że może zamiast kupować obiektyw, lepiej kupić małe kropowe body, którym jest 100D i mieć lżejszy zestaw. Ale od razu biję się z myślami, czy jednak nie lepiej pójść w cięższy, ale dużo? lepszy zestaw. Czy ktoś z Was może zrobił taką zmianę i może się podzielić wrażeniami? Chciałbym też wiedzieć jak (mocno?) się różni dynamika tonalna. Na moim starym 30D miałem trochę uwag. Dzięki!
Kup sobie 17-40 (jest trochę lepszy niż 10-22 a przecież 10-22 to BARDZO DOBRY obiektyw) zamiast 16-35, zostaw 10-22 a za różnicę w cenie kup sobie 100D i lekki statyw (np. befree):)
Możesz też sprzedać 10-22, kupić 17-40 a za reszte kupić sobie jeszcze lepszy lekki statyw + lepszy plecak + lepsze ubrania na góry.
Jestem po pierwszych testach 16-35mm f/4 IS USM. Napiszę krótko. Jest bardzo dobrze. Jest dużo lepszy od 17-40. Miałem też szczęście używać 16-35mm f/2.8 L USM II i jeśli nie potrzebujesz światła 2.8 to przy przesłonie f/4 ten pierwszy jest lepszy zwłaszcza na rogach. Zdjęcie wykonane tym obiektywem