9.Ciekawy kadr.
Wersja do druku
9.Ciekawy kadr.
W moim czysto subiektywnym odczuciu zdjęcia 10, 11 i 12 są piękne, choć próbowałbym je jeszcze troszkę udoskonalić:
- W 10. kompozycja z wykorzystaniem powtarzalności motywu, prowadzeniem linii, z eksponowaniem mocnych punktów itd. jest świetna. Całość kompozycyjną burzy mi niewielka plama na białym błotniku z prawej, przylegająca do brzegu. Na nieostrym błotniku prezentuje się jakoś dziwnie ostro i odciąga wzrok. Usunąłbym ją jakimś prostym zabiegiem retuszerskim, bo lekkie przycięcie obrazka byłoby chyba gorszym rozwiązaniem.
- Fotografia 11. ma duży potencjał ekspresyjny z akcją skupioną na wejściu do jakiegoś pomieszczenia po lewej, ale facet po prawej bardzo skutecznie odwraca naszą uwagę od tego, co powinno być tematem fotografii. Usunąłbym go kadrując do brzegu jego prawego rękawa, a pozostający kawałek niesionej torby próbowałbym wyretuszować. Tak zmniejszone zdjęcie ciachnąłbym być może jeszcze bardzo lekko od dołu, żeby zadbać o ład kompozycyjny.
- Fotka 12. podobnie jak 10. jest niemal perfekcyjna, świetnie skomponowana, a obraz (mimo prawdopodobnej zadumy dziewczyny) jest bardzo dynamiczny. Sama modelka ma jednak delikatnie (i pewnie boleśnie?) nadpalone ważne części ciała. Jeśli masz oryginalny plik RAW, to może będzie można jej jakoś pomóc?
Dzięki za fajne słowa. Robię w rawach. Obecnie mam otworzony dokument z modelką w Photoshopie. Jakbyś radził/a pozbyć się tych przepaleń nie używając CameraRaw?
--- Kolejny post ---
Poprawiłem troche. Zobaczcie czy lepiej
IMG_0904poprawa by Tomek Barczykowski, on Flickr
--- Kolejny post ---
IMG_0826poprawa by Tomek Barczykowski, on Flickr
Na 12.ver.2 nie widzę przepaleń, ale pupcia nie jest już tak ładna, może zresztą moja sugestia o przepaleniu na podstawie małego zdjęcia nr 12 nie była trafiona?
Przycinki 11. zdają się potwierdzać, że potencjał tego ujęcia dużo traci, gdy przesunie się panią na wózku do skraju fotografii.
Ja zresztą przyciąłbym trochę inaczej, żeby jak najmniej stracić z atmosfery tego streeta. Chyba poniżej umieściłem zbyt duży format swojej sugestii, ale myślę, że w najgorszym przypadku zostanie automatycznie pomniejszona :?
Pokazałeś poranek ale mógłbyś pokazać coś więcej :)
Kawałek pośladka muśniętego światłem wystarczy :D