Odp: Pora zamienić 550d, doradźcie na co
Dyskusja "kapcia z butem" - a APS-C tamto a FF sramto... prawda jest taka, że jak ktoś zdjęć nie potrafi robić to mu nawet FF z obiektywami za 20 tyś. nie pomoże bo nadal będzie szukał dziury w stylu lepsze ISO sriso, jakieś 1EV i Bóg jeden wie co jeszcze. Są ludzie którzy mają ten technologiczny bełkot głęboko w tyłku i starymi puszkami deklasują wielu onanistów sprzętowych. Do czasu kiedy tacy ludzie nadal będa zdobywać znaczące nagrody swoimi zdjęciami a ich fotografie będą miały setki tysięcy zachwyconych odbiorców to dysusje tego typu są pozbawione sensu. Nie ważne czym robisz zdjęcia, ważne jak one wychodzą! Stawiam flachę, że autorce tematu wydaje się iż jak kupi droższą i nowszą puszke to nagle jej zdjęcia będą cudniej wyglądać, wyda pieniadzę a potem będzie wielki zawód... jak to, nowy aparat robi takie same albo gorsze zdjęcia od starego 550D? A miało być tak pięknie... Prawda jest taka, że jak ktoś się pyta na co wymienić stary aparat i nie potrafi nawet sensownie uargumentować powodu zmiany to sam nie wie czego chce i oczekuje gwiazdki z nieba. Dziękuję za uwagę i pozdrawiam :)
Owszem, sprzęt nie zrobi zdjęcia za człowieka, ale jednak pomaga...
Mam znajomych, którzy mają szkła wartości samochodu (mam na myśli "jasne" stałki tele) no i niestety ja ich z pewnymi kwestiami nie przeskoczę z moim 100-400 mimo, że też biały... ale widziałem też tu kiedyś (Ktoś linkował) jakiegoś gościa, co śluby robił lustrzanką dla mas + najzwyklejszym kitem i zdjęcia były fenomenalne ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Owszem, sprzęt nie zrobi zdjęcia za człowieka, ale jednak pomaga...
Mam znajomych, którzy mają szkła wartości samochodu (mam na myśli "jasne" stałki tele) no i niestety ja ich z pewnymi kwestiami nie przeskoczę z moim 100-400 mimo, że też biały... ale widziałem też tu kiedyś (Ktoś linkował) jakiegoś gościa, co śluby robił lustrzanką dla mas + najzwyklejszym kitem i zdjęcia były fenomenalne ;)
No właśnie. 95% to fotograf, reszta sprzęt. Przy okazji: zachodzę w głowę jakich ograniczeń 100-400 w stosunku do jasnych stałek nie jesteś w stanie przeskoczyć? Fotografia lotnicza wydaje mi się nie wymagająca sprzętowo (dużo światła, umiarkowane prędkości kątowe, łatwe ustawienie AF). Ale może jako laik nie mam racji :lol: Na koniec jednak dodam, że jeden z najbardziej znanych i nagradzanych polskich fotografów lotniczych używał głównie właśnie 100-400 :)
wielu poleca skok z 550D na 6D to bardzo dobra rada, gdyby mnie też było stać na takie skoki a tak człowiek musi tylko kroczki stawiać 450d na 40d na 50d na 60d na 5d i octavia na tourana :lol:
6d fajne, ale na fufu dobrze miec szklo ktore do najtanszych nie nalezy.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
(...)jeden z najbardziej znanych i nagradzanych polskich fotografów lotniczych używał głównie właśnie 100-400 :)
Kogo masz na myśli ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Kogo masz na myśli ?
Mariusza Adamskiego
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
No właśnie. 95% to fotograf, reszta sprzęt.
oczywiście - dlatego 5DIII czy 1Dx albo 800D czy 4Ds są takie popularne wśród osób zajmujących się fotografią bardziej konkretnie :mrgreen: - "tak tak żaba to piękny ptak" jak to mawiają u mnie na wsi.
i można takie opowieści mnożyć o postprocesie, o obiektywach
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Mariusza Adamskiego
Dziękuję !