Chcesz kupic jakis szrot, gdzie sam uchwyt tyle kosztuje.
Wersja do druku
Podepnę się - myślę o zakupie tej lampy (tyle, że z numerem II). Tyle tylko, że fotografuję Canonem 100D, więc wbudowana lampa nie obsłuży tej bezprzewodowo. Czy na samą stopkę jest sens kupować YN600EX-RT II czy lepiej kupić coś tańszego z YN? Ewentualną zmianę puszki planuję w perspektywie co najmniej dwuletniej (pytanie, czy lampa doczeka), jeśli chodzi o zastosowanie - głównie portret + ćwiczenia z fotografii produktowej. Kupować wyzwalacza w cenie lampy też bym nie chciał ;)
To zapytam inaczej - czy jest sens kupować lampę, która będzie używana tylko na stopce? ;)
Tak. Nie. Wybierz właściwe.
Zależy jakie masz potrzeby. Jeśli lampa ma służyć tylko jako "studyjna", nie ma sensu kupowania lampy reporterskiej z TTL. Taniej kupisz lampę typowo studyjną, nawet ze statywem i może softboxem. Jeśli chcesz używać lampy do portretów w miejscach "bez gniazdka", to możesz kupić manualną YN560III lub IV. Jednak jeśli chcesz mieszać światło słoneczne z błyskiem, doświetlać w ciągu jasnego dnia, potrzebujesz wysoki model lampy reporterskiej, który ma i TTL, i HSS. Dlatego nie da się jasno odpowiedzieć na takie pytanie.
Na rynku pojawiła się wersja II lampy YN 600EX RT. Czy ktoś z was sprawdzał w praktyce jakie są różnice? Jaką obecnie warto kupować, I czy II. Cenowo jest bardzo podobnie.
Mam Y600 II i w tym tygodniu leci do reklamacji:
- aku pełne a ona pokazuje 3/4 naładowania, sprawdzane na eneloopach i GP,
- momentalnie spada do 1/2 i się wyłącza, w kościele zużyłem 3 zestawy aku przy ok 200 zdjęciach,
- wiesza się i nie błyska, wył/wł i tak kilka razy na całym weselu,
Mam 430 i 580 i przy podobnych warunkach nie ma takich problemów z aku.
Mam wersje pierwszą i drugą. Wersja druga w przeciwieństwie do pierwszej w pełni współpracuje z 5Dmk4. Nadmiernego spożycia energii nie zauważyłem, ale zdarzy się jej czasem nie błysnąć, mimo że pokazuje stan pełnego naładowania.
Panowie chciałem się zapytać, czy ściągając lampę z sanek (steruję nią za pomocą YN-E3-RT) tracę opcję auto zoom i na ETTL będę musiał robić to ręcznie przy lampie? Jeśli mam lampę na sankach, auto zoom działa bez problemów.