Odp: AF w bezlusterkowcu (np. Sony a7x)
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Autofokus w A7R2 to przy obiektywach FE współpraca 399 czujników fazy i 25 czujników kontrastu.
Dla obiektywów innych niż FE trzeba w setup zdecydować czy system ma pracować tylko na fazie czy tylko na kontraście.
Teoretycznie wybór fazy oznacza szybszy i mniej dokładny AF, a kontrastu wolniejszy i dokładniejszy. W praktyce może okazać się jednak inaczej. Możliwe, że CDAF u Sony jest i tak bardzo szybki (częstotliwość skanowania matrycy + wydajne przetwarzanie), a fazowy używany jest głównie do śledzenia. Z kolei np. Hybrid III u Canona potrafi się obyć w niektórych sytuacjach bez detekcji kontrastu.
Podsumowując: w zależności od konkretnego rozwiązania i przede wszystkim zastosowania, brak równoczesnej pracy PD i CDAF nie musi być jakimś istotnym ograniczeniem możliwości.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
1.
Obiektywy FE są konstruowane pod matryce o dużej rozdzielczości, A7R2 to 42 Mpix.
Wszystkie (jak do tej pory) nowe obiektywy FE są zdecydowanie lepsze (DxO) od odpowiedników Canona
Ciekaw jestem jak to będzie z FE 24-70/2,8 na który czekam bo jak do tej pory EF 24-70/2,8 to najlepszy obiektyw w tej klasie
Niestety wnioski mylne, bo DXO nie posiada sorzętu do testowania rozdzielczości obiektywów, jedynie zestawów korpus-obiektyw. Jeżeli obiektyw Sony jest testowany na a7r a Canon na przykład na 5d3, to wyniki odzwierciedlaja głównie różnice w rozdzielczości matryc (czyli liczbę pikseli i filtr dolnoprzepustowy albo jego brak)
Porównać można obiektyw Canona na 5dsR jeżeli DXO takie wyniki pokazuje. Pokazuje?
Uwaga słuszna, z tego co znam :
- wszystkie testy obiektywów były z Sony (serii 7) na A7R (36Mipx)
- nie ma jeszcze testów z matrycą 5Ds, są z 5D3.
Nie sądzę jednak by dużo się zmieniło (z wielu powodów) gdy będą porównywane 5Ds z A7R2 lub z A7S
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Jest w necie wywiad z przedstawicielem Sony który potwierdził, że do roku 2016 wyjdzie 8 nowych obiektywów FE o świetle 2,8 i jaśniejszych. Ich lista ma się ukazać wktótce.
Marketing był zawsze mocna stroną Sony :)
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Jeżeli obiektyw Sony jest testowany na a7r a Canon na przykład na 5d3, to wyniki odzwierciedlaja głównie różnice w rozdzielczości matryc (czyli liczbę pikseli i filtr dolnoprzepustowy albo jego brak)
Podobnie photozone, testuje obiektywy Sony FE na matrycy 36mp, a Canon EF na 21mp.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Autofokus w A7R2 to przy obiektywach FE współpraca 399 czujników fazy i 25 czujników kontrastu.
Zapowiada się być precyzyjnym, ale pytanie jak będzie szybki i jak będzie pracował w trybie ciągłym?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Nie sądzę jednak by dużo się zmieniło (z wielu powodów) gdy będą porównywane 5Ds z A7R2
Dlaczego?
Nawiązując do tematu wątku, po wstępnych "badaniach" kolegów w na innym portalu okazuje się, ze algorytm działania AF jest bardziej rozbudowany.
To że w trybie Av ustawi się światło np f/X oznacza tylko tyle że przy dociśniętym spuście migawki domyka się przesłona do f/X.
Natomiast w zależności od wartości X różnie się zachowuje przy różnym świetle i różnie przy śledzeniu poruszającego się obiektu, otwiera do maksymalnej i różnie przymyka do pośrednich.
Dla mnie oznacza to tylko tyle, że niestety trzeba dołożyć kasy do światła
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Nawiązując do tematu wątku, po wstępnych "badaniach" kolegów w na innym portalu okazuje się, ze algorytm działania AF jest bardziej rozbudowany.
To że w trybie Av ustawi się światło np f/X oznacza tylko tyle że przy dociśniętym spuście migawki domyka się przesłona do f/X.
Natomiast w zależności od wartości X różnie się zachowuje przy różnym świetle i różnie przy śledzeniu poruszającego się obiektu, otwiera do maksymalnej i różnie przymyka do pośrednich.
jp
Powoli należy zacząć się przyzwyczajać, że algorytmy AF będę coraz bardziej rozbudowane i będą bardziej zindywidualizowane dla poszczególnych obiektywów. Kwestia sterowania przesłoną podczas pomiaru AF może zależeć np. od tego czy obiektyw wykazuje focus shift.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
po wstępnych "badaniach" kolegów w na innym portalu okazuje się, ze algorytm działania AF jest bardziej rozbudowany.
Te "badania" dotyczą 7AR2?
Ciekawe czemu nie można takich danych znaleźć na stronach Sony :confused:
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Kolejny post ---
Zamieszczone przez jan pawlak
Nie sądzę jednak by dużo się zmieniło (z wielu powodów) gdy będą porównywane 5Ds z A7R2
Dlaczego?
Trzy /(cztery) z pięciu cech określających jakość obiektywu nie zależy od matrycy:
- Chr. aberration
- Wignetting
- Distortion
- (transmission) ?
Zależność rozdzielczości (ostrości) (5 cecha) układu matryca-obiektyw zależy zarówno od matrycy jak i od jakości obiektywu.
Zależność od ilości pikseli matrycy to funkcja nieliniowa. Przy tak dużej liczbie pikseli różnica pomiędzy 51Mpix (5Ds) a 42Mipx (A7R2) może praktycznie nie mieć żadnego wpływu na tą cechę.
jp
--- Kolejny post ---
To eksperyment kolegów zrobiony (i pokazany) na moją prośbę.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Trzy /(cztery) z pięciu cech określających jakość obiektywu nie zależy od matrycy:
- Chr. aberration
- Wignetting
- Distortion
- (transmission) ?
Zależność rozdzielczości (ostrości) (5 cecha) układu matryca-obiektyw zależy zarówno od matrycy jak i od jakości obiektywu.
Zależność od ilości pikseli matrycy to funkcja nieliniowa. Przy tak dużej liczbie pikseli różnica pomiędzy 51Mpix (5Ds) a 42Mipx (A7R2) może praktycznie nie mieć żadnego wpływu na tą cechę.
jp
Poza wszelkimi logicznymi rozważaniami tego typu, (i niestety poza głównym tematem watku) jest fakt, że na DXO mark po prostu nie można polegać.
Np. Porównanie FE CZ vario Tessar 24-70mm f/4 na a7r z EF 24-70 mm f/4 IS na 5d3:
Sony ma 25 punktów a Canon ma 21. (Domyślnie pokazuje się czemuś Canon na 5d2 i 19 punktów ale mniejsza z tym).
Na pięć kryteriów Canon jest lepszy w..... pięciu, w tym o dziwo w rozdzielczości. Dystorsja jest 5 razy mniejsza, transmisja lepsza o 0.4 EV, winieta o tyleż.
Dlaczego jednak dostaje kilka punktów mniej? Chyba dlatego, że Sony-Zeiss jest po prostu z definicji lepszy w jakichś innych, niemierzalnych kategoriach.
Oto DXO LensMark, najpopularniejszy i najopiniotwórciejszy ranking sprzętu foto na świecie, którym kieruja się w opiniach i wyborach tysiace fotografów. O kant.
A może to sa punkty karne?
Nie wiem, nie wnikam szczegółowo w metodologię oceny DxO, uważam że musiałbym się dużo doumieć by się sensownie/wiarygodnie o niej wypowiadać.
Nie moja "bajka".
Podjąłem decyzję o przejściu ze świata lustrzanek Canona do świata bezlusterkowców Sony, stąd ten wątek w tym dziale.
Wiem już, że algorytm AF jest bardziej rozbudowany niż myślałem i że (niestety) też im większa "dziura" tym lepiej dla AF w tym nowym dla mnie świecie
jp