Nie rozumiem Cię, dlaczego nie można o to spytać w wątku sprzętowym? Może Ty masz możliwość wyrzucania 6k w błoto. Ja wolę się poradzić bo mnie na to nie stać i pierwszy raz miałem do czynienia z taką sytuacją.
Wersja do druku
no ba,
a kiedy tym obiektywem chciałbym robić tylko śluby? Łączyć dwa wątki? :) Nie lepiej zapytać po prostu tych, którzy sprzętu używają na ślubach właśnie :?:
Nic to, żeby nie było że ot. Kolega trochę wcześniej napisał, że "bez eLek to nie ma co z domu wychodzić, a szczególnie 24mm jest wychwalana". Akurat ja mojej 24 nie wychwalałem bo się zła trafiła :sad: , już nie wspomnę o kilku innych forumowiczach, więc nie ma co uogólniać. Zresztą chyba nikt nigdzie nie napisał, że bez eLek nie ma się co ruszać na śluby. Co innego chwalenie, co innego doradzanie ;)
Kolego, nikt nie powiedzial ze 350D nie da sie robic zdjec. 5D + szklo 1.4 wiaze sie z bokeh, jesli ktos chce go miec to niestety ale CROPik i ciemne szkolo nic tu nie dadza.
Sprzet sprzetem, ale kadr i zdjecie robisz Ty.
P.S nie ma alternatywy dla tego szkla 24 L 1.4, tak jak dla 50 L 1.2 jest 50 1.4, niech kwanon zrobi nie elke 24 1.8 :)
Alez jest - 28/1.8 ... robisz krok do tylu i masz 24 ;)
Podjalem decyzje odnosnie 24 vs 35. Padlo na ten 2gi. Chyba jednak bardziej mi sie widzi ta ogniskowa niz 24.
Sprzet (5D i 35tke) bede kupowal w kwietniu, ale juz mi czacha dymi od zastanawiania sie co wybrac, wiec decyzje podjalem za wczasu i nie mam zamiaru jej zmieniac, tym bardziej ze kasa bedzie z dotacji i we wniosku wpisalem 35L a nie 24 ;)
a ja zdecydowalam sie na 24 L roznica miedzy nim a 35 L ogniskowej nie jest duza, a lepiej miec te skromne 11 mm w zapasu :)
albo zrobic jeszcze taki wybieg na 16-35 tylko to troche ciemne jest 2.8 :/ nie wymienie z imienia i nazwiaka ale tem ktosik, strzela nikonowskim zoom z d3 ludzie wychadza jak ufoki w rogach, i jakos nikt nie robi z tego problemu :) malo tego to jeden z najlepiej rozchwytywanych fotografow slubnych ;)
A i tak sie jeszcze zastanawiam, czy powodem dla ktorego ktos ma jako backupa nikona d3 to jest jego 9 kl/s w FF ? jak myslicie
do kilku ujec spokojnie wystarczy 17-40 - wcale nie uwazam ze 16-35 jest ciemny ;)