Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Tak, ja odnoszę się dalej do pytania które zadałem wcześniej, zużycie "matrycy" z powodu filmowania, to zagadka nie do rozwiązania.
Nie widziałem żadnych pewnych informacji, świadczących o tym, że matryca zużywa się od filmowania.
Na szczęście ten ewentualny problem mnie nie dotyczy bo jak kupuję używane body to takie, które w ogóle nie ma funkcji filmowania :)
W 6D filmowanie odpaliłem jeden raz zaraz po zakupie żeby sprawdzić czy działa.
Stąd moje pytanie, kto widział takie informacje?
Czy matryce kamer też się zużywają od filmowania czy tylko matryce aparatów przeznaczonych głownie do zdjęć?
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
A konkrety, czy tylko ogólnie przyjęte stwierdzenia?
Akurat ilość klapnięć jest w dokumentacji aparatów ujęta.
Co do filmowania ktoś to opisał rzeczowo czy tylko "bo tak"?
Jakie konkrety ? Napisałem, że nie ma znaczenia przy używanym sprzęcie co z nim robiłeś. Jaka ilość klapnięć jest ujęta ? Zapytaj serwis o gwarantowana ilość klapnięć to się dowiesz, co obejmuje gwarancja. Nie wiadomo co lepsze czy klapanie i robienie zdjęć czy kilka klapnięci wygrzewanie przez 2 godziny matrycy i reszty elektroniki. A to ze migawka niektórych modeli xxxD wytrzymuje więcej niż xD świadczy tylko o tym, jaki jest rozrzut jakościowy części, więc mity o o bezawaryjnej pracy nowego aparatu a tym bardziej używanego można między bajki włożyć.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
mity o o bezawaryjnej pracy nowego aparatu a tym bardziej używanego można między bajki włożyć.
Dokładnie, niezależnie od klasy i modelu. Wielu osobom polecam używany sprzęt, jednak uprzedzając o ryzyku: kupisz, pracuje ok przez kilka lat - fajnie; kupisz, padnie po kilku dniach - Twój pech, kupując sprzęt bez gwarancji ryzykujesz koszy naprawy lub zakupu kolejnego sprzętu. Jeśli ktoś nie jest na takie ryzyko gotowy, lepiej aby poszukał nowego sprzętu z gwarancją (nawet niższej klasy).
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Gdyby ktoś miał podobny problem to przyszła mi ta płytka. Wszystko w porządku.
Z opisu AF 6D "centralny czujnik krzyżowy od f/5.6, pionowe linie czułe od f/2.8; " wynika że po podpięciu obiektywy np F4 tracimi poziomą linie w centralnym czujniku i już nie jest krzyżowy?
To jednak badziew z tą migawką jest 1/4000. To się wpisuje w złom pokroju Phase One XF IQ3 80 with AF 80mm f/2.8 LS :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawelus
Z opisu AF 6D "centralny czujnik krzyżowy od f/5.6, pionowe linie czułe od f/2.8; " wynika że po podpięciu obiektywy np F4 tracimi poziomą linie w centralnym czujniku i już nie jest krzyżowy?
Nie. To oznacza, że czujnik jest wyposażony w dodatkowe linie pionowe szerzej rozstawione, które oferują zwiększoną dokładność ostrzenia dla obiektywów f/2.8 i jaśniejszych. Nie ma natomiast szerzej rozstawionych poziomych linii, więc jasne obiektywy nie poprawiają dokładności ostrzenia obiektów pionowych na tych liniach. Ale czujnik jest zawsze krzyżowy dla każdego obiektywu o dziurze f/5.6 bądź większej.
Wnoisek? Ostrząc obiektywem f/2.8 lub jaśniejszym szczególnie szeroko otwartym, lepiej celować w obiekty z liniami poziomymi.
1 załącznik(ów)
Cześć,
Czy ktoś rozumie, dlaczego na tym zdjęciu aluminiowego mocowania (mam takich więcej i na każdym ten sam problem) wyłazi tak okropny szum ? Do tego kolorowy. Mogę je zrobić B/W, szum pozostaje. Nie podnosiłem jasności, kontrastu. Zrobiłem je EOSem 6D + EF 100mm F2.8 Macro. 1/3s, F22, ISO 100. Oświetlenie złe, po łebkach robione, to wiem, lecz taki szum to ja bym rozumiał przy rozjaśnieniu RAWa o min. 3EV. Wklejam screenshota z ACR. Z góry dzięki za Wasze odpowiedzi.
Załącznik 4174